Petak nakon Pepelnice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 1-9a; Ps 50, 3-4. 5-6a, 18-19; Mt 9, 14-15.


Evanđelje dana (Mt 9, 14-1)

„Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti.“

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste«. Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!«


Razmišljanje

  • Stat ću među Ivanove učenike. Došli su k Isusu sa svojim nemirom (r. 14). Vidjet ću začuđenost u njihovim očima i zbunjenost na licu. Poslušat ću ono što govore.
  • Prisjetit ću se situacija iz života kada su me mučila neka pitanja, kada nešto nisam mogao shvatiti, a ni prihvatiti. Jesam li o tomu razgovarao s Isusom? Jesam li tražio odgovore od Njega?
  • Ivanovi učenici i farizeji su puno postili. Bili su zahtjevni prema sebi i prema drugima. No čini se da im njihov post nije pomagao da iskuse i dožive radost Isusove prisutnosti (r. 14).
  • Što mogu reći o svom postu? Nastojim li ga sačuvati? Približava li me post Isusu i drugima? Kako utječe na stanje moga duha?
  • Isus podsjeća da je najvažniji Zaručnik. Zadaća posta je da vodi k Njemu. Post mi može pomoći da doživim glad za Isusom kada prolazim kroz iskustvo Njegove „šutnje i odsutnosti”. Uči me čekati Zaručnika (r. 15).
  • Prisjetit ću se iskustva posta koji mi je pomogao doživjeti snažnu čežnju za Isusom i prionuti uz Njega još većom ljubavlju. Kada je to bilo? Porazgovarat ću o tomu s Isusom.
  • U srdačnom razgovoru s Isusom molit ću Ga za milost posta koji će mi pomoći da u ljubavi prema Isusu budem još čišći i slobodniji. Prionut ću uz Njega molitvom srca: „Gospodine, nauči me čeznuti za Tobom kroz molitvu i post.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)