Subota nakon Pepelnice

Caravaggio, Pozivanje Svetog Mateja, 1596./1600.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 9b-14; Ps 85, 1-2. 3-4. 5-6; Lk 5, 27-32.


Evanđelje dana (Lk 5, 27-32)

„Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.“

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«


Razmišljanje

  • Približit ću se Leviju kako bih zajedno s njim doživio susret s Isusom. Isus, izlazeći, ugleda Levija (r. 27). Zadržat ću se na Isusovu pogledu koji prožima Levija dokraja, njegove želje, strasti, navike, njegovu prljavu savjest.
  • Zamolit ću Isusa da pogleda i mene isto kao i Levija kako bih u Njegovu pogledu mogao vidjeti svoja ropstva, neuredne navezanosti, moralne i duhovne bolesti.
  • Ugleda i reče: Podi za mnom! (r. 27) Isusov pogled i Riječ vraćaju smisao i vrijednost životu. Pomažu otkriti životni poziv. Vrijeme Korizme na poseban način poziva na kontemplaciju Isusova Lica i produbljivanje Njegove Riječi. Kako ću odgovoriti na taj poziv? Koje sam korizmene odluke donio?
  • On sve ostavi, usta i pođe za njim. (r. 28) Poziv pretpostavlja obraćenje. Dakle, ostavljanje svega onoga što je do tog trenutka bilo smisao našega života te prelazak na Isusovu stranu. Životni poziv koji živim, vodi li k radikalnom obraćenju?
  • Slika koju mi Crkva daje za kontemplaciju na početku Korizme je „Isus koji traži blizinu grješnika” (r. 29). Molit ću Duha Svetog da mi pomogne priznati grijehe i da me očuva od mrmljanja (r. 30) koje ubija vjeru u Božje milosrđe.
  • Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. (r. 31) Isus mi daje do znanja da pred Njim ne moram glumiti da sam zdrav. Govori mi: „Došao sam zvati tebe, grješnika.” (r. 32)
  • Duboka svijest vlastite slabosti može me dovesti do susreta s milosrdnim Isusom. Vraćat ću se riječima: Ne treba zdravima liječnika… (r. 31) Ove riječi bit će moja korizmena molitva srca.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)