PRVA KORIZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PRVA KORIZMENA NEDJELJA

Čitanja: Post 9, 8-15; Ps 25, 4bc-5ab. 6-7bc. 8-9; 1 Pt 3, 18-22; Mk 1, 12-15.


Evanđelje dana (Mk 1, 12-15)

„Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.“

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.
A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«


Razmišljanje

  • Promatrat ću Isusa koji osjeća silan zov Duha da ide u pustinju (r. 12). Potrudit ću se biti s Isusom na Njegovu putu u osamu. Zamolit ću Ga milost da znadem dobro razlučiti i vidjeti što Duh Sveti želi od mene.
  • Skrenut ću pažnju na simboliku pustinje. Ona nije samo mjesto molitve već i mjesto napastovanja od strane sotone (r. 12). Isus mi osvješćuje da, što se više budem trudio živjeti po nadahnuću Duha, sve više će me napadati đavao.
  • Četrdeset dana (r. 12) simbol je vremena koje mi je potrebno za obraćenje i prianjanje uz Isusa. U tom smislu čitav moj život je vrijeme obraćenja. Korizma me podsjeća da je traženje Božje volje program za cijeli život. Usko je povezan sa stavom molitve, pokore i borbe sa zlom. Želim li ići tim putem? Za što bih htio moliti Isusa?
  • Anđeli mu služahu. (r. 13) Ta vijest je za mene utjeha. Živeći za Isusa, bit ću napastovan od đavla, ali također mogu računati na stalnu prisutnost dobrih anđela. Pomolit ću se svom anđelu čuvaru za posebnu zaštitu tijekom Korizme.
  • Vratit ću se na scenu iz Evanđelja. Pratit ću Isusa koji odlazi iz pustinje u Galileju. Naviještanje Radosne Vijesti započinje od Svoga rodnog mjesta. Poziv na obraćenje upućuje najprije Svojim najbližima (rr. 14-15). Koju milost želim tražiti od Isusa za svoju obitelj i zajednicu?
  • U srdačnoj molitvi molit ću Isusa da mi pošalje Svoga Duha molitve i pokore i da se podvrgnem Njegovim nadahnućima. Povjerit ću Mu svoju Korizmu: „Isuse, daj mi Duha molitve i pokore kako bih dobro proživio ovo sveto vrijeme!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)