Utorak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Iz 55, 10-11; Ps 33, 4-5. 6-7. 16-17. 18-19; Mt 6, 7-15.

Obljetnica posvete crkve: Virovitica – sv. Leopold Mandić.


Evanđelje dana (Mt 6, 7-1)

„Vi, dakle, ovako molite: Oče naš, koji jesi na nebesima…“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.
Vi, dakle, ovako molite:
‘Oče naš, koji jesi na nebesima!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!
Kruh naš svagdanji daj nam danas!
I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’
Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«


Razmišljanje

  • Posvijestit ću sebi da je svaka Isusova riječ u Evanđelju prožeta ljubavlju prema Ocu. Njegova najveća želja je da me dovede do Oca. Želi da Ga upoznam i da mu se bacim u naručaj kao dijete.
  • Isus me uvjerava da pred Ocem ne trebam bi rati riječi i da mu ne trebam puno objašnjavati. On me savršeno zna. Prije nego me je majka začela, On me je već poznavao i ljubio. Zna što mi je potrebno (rr. 7-8).
  • Zadržat ću se malo duže na svojoj slici Boga Oca. Kakvo Lice ima u mome dosadašnjem duhovnom iskustvu? Što mogu reći za svoj odnos s Ocem? Porazgovarat ću o tomu s Isusom. Za što bih htio moliti Isusa?
  • Saslušat ću Isusa koji me želi naučiti molitvu Ocu (rr. 9-13). Pozorno ću pratiti svaku njezinu riječ, slušat ću je s ljubavlju kao da je prvi put u životu čujem.
  • Koje su me riječi ove Isusove molitve najviše dotaknule? Zaustavit ću se duže kod njih. Što se događa u meni? Na što me pozivaju?
  • Izgovarat ću te riječi polako i s ljubavlju. Mogu to činiti zamišljajući sebe u prisnom odnosu s Ocem: nalazim se u Njegovu naručju, klečim pred Njim sav raskajan, pružam ruke prema Njemu… Koja mi je slika najbliža?
  • Što mi najviše pomaže, a što najviše odmaže u iskustvu prisne povezanosti s Ocem? Izreći ću to pred Njim i predati Mu sve svoje brige. Molit ću Ga: „Oče, daj da iskusim Tvoju dobrotu i milosrđe!” Zamolit ću Isusa da bude zajedno sa mnom u molitvi.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)