Petak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ez 18, 21-28; Ps 129, 1-2. 3-4. 5-6b. 6c-8; Mt 5, 20-26.

Klanjanje: Lukač.


Evanđelje dana (Mt 5, 20-26)

„Idi i najprije se izmiri s bratom.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.
Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«


Razmišljanje

  • Sjest ću pokraj Isusa i pozorno pratiti svaku Njegovu riječ. Na početku Korizme Isus mi naređuje da ispitujem svoju savjest glede odnosa prema bližnjima. Zamolit ću Ga za milost dobrog razlučivanja.
  • Najprije trebam ispitati svoju pravednost (r. 20). Isus me upozorava na suhoću pristupa zahtjevima zakona ljubavi. Dajem li, znam li dati drugima više nego što moram?
  • Srdžba na brata i pakosne riječi u stanju su nanijeti smrtonosne rane. Poput požara su koji nije stavljen pod kontrolu. Sve guta i uništava. Srdžba i pakost u Isusovim očima podliježu posebnoj osudi (rr. 21-22).
  • „Njegujem” li u srcu srdžbu od koje ne želim odustati? Ranjavam li ljude pakosnim riječima? Predat ću Isusu svoju neugašenu srdžbu i zlobu. Molit ću se za ljude koje sam ranio.
  • Moje sudjelovanje u Euharistiji je znak jedinstva s Bogom i sa svim ljudima jer On ljubi sve (rr. 23-24). Postoje li osobe u mome životu s kojima se nisam pomirio? Tko je to? Jesam li spreman pomiriti se s njima?
  • Isus mi govori da ne odugovlačim s pomirenjem. Odugovlačenje daje privid da „još imam vremena…”. No, samo priprema budućnost punu patnje (rr. 25-26).
  • Privit ću se uz Isusa. Naslonit ću svoju glavu na Njegovo Srce. Ustrajno ću Ga moliti da izliječi moje srce od srdžbe i nesloge: „Isuse, daj mi blago i ponizno srce.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)