Ponedjeljak drugog korizmenog tjedna

Calling of the Apostles

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dn 9, 4b-10; Ps 78, 8. 9. 11 i 13; Lk 6, 36-38.


Evanđelje dana (Lk 6, 36-38)

„Praštajte i oprostit će vam se.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.
Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite, i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.«


Razmišljanje

  • Približit ću se Isusu da čujem Njegove napomene i savjete. Zamolit ću Ga za ponizno srce i otvoreno Njegovoj Riječi. Zamijetit ću da se u svakom Njegovu savjetu nalazi i obećanje sretnoga života. Isus mi daje upute kako uvijek biti sretan.
  • Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. ( r .36) Isus želi da ljubim kao Otac čak i one za koje mislim da to ne zaslužuju. Spomenut ću se pred njim osoba koje mi je najteže ljubiti.
  • Ne sudite i nećete biti suđeni. (r. 37) Isus me poučava životnoj mudrosti: kada počnem osuđivati druge, padam u začarani krug osuđivanja. Ono neće zaobići ni mene, jer nisam slobodan od pogrješaka i krivnje. Zamolit ću Isusa da mi daruje srce slobodno od napasti osuđivanja.
  • Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. ( r .37) Bog mi svakodnevno daje priliku da Mu se vratim. Stalo Mu je do moga spasenja, a ne moje propasti. Strpljiv je sa mnom i čeka… Želi da istu mjeru primjenjujem ja prema bližnjima. Pristajem li na to?
  • Praštajte i oprostit će vam se. ( r .37) Ima li ljudi u mome životu kojima ne želim oprostiti? Za što bih htio moliti Isusa?
  • Dajite i dat će vam se. (r. 38) Ako budem davao sebe drugima, susrest ću se s njihovom ljubavlju. Ako se zatvorim u egoizam, neću imati mogućnosti susresti se s njihovom dobrotom. Velikodušnost rada velikodušnost. Škrtost rada škrtost. Molit ću Isusa da ja uvijek ljubim prvi.
  • Približit ću se Isusu čitavim svojim životom. Molit ću Ga da me potpuno prožme Svojom Ljubavlju i dadne mi milosrdno srce, srce koje je velikodušno i koje prašta.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)