Petak drugog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: P ost 37, 3-4. 12-13a. 17b-28; Ps 104, 16-17. 18-19. 20-21; Mt 21, 33-43. 45-46.

Klanjanje: Požega – sv. Leopold Mandić.


Evanđelje dana (Mt 21, 33-43. 45-46)

„Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo!“

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbiše njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.«
»Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.«
»Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«
Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo — kakvo čudo u očima našim!
Zato će se — kažem vam — oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«
Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe, razumjeli su da govori o njima. I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva jer ga je smatralo prorokom.


Razmišljanje

  • Zamislit ću Isusa koji mi pristupa i govori: „Čuj prispodobu…” (n. 33) To je prispodoba za mene i o meni. Zamolit ću Isusa da mi dadne srce otvoreno za svaku Njegovu Riječ.
  • Moj život je kao vinograd. On sam ga je opremio i dao mi ga u „najam” (r. 33). Osjećam li se kao da me je Bog obdario? Radujem li se svome životu? Za što najviše Bogu zahvaljujem?
  • Isus mi govori o ljudima koji se ponašaju kao da je vinograd njihovo vlasništvo. To dovodi do najtežih grijeha protiv gospodara (rr. 35-39). Kakve osjećaje budi u meni ponašanje ovih ljudi?
  • Molit ću Isusa za stalnu svijest srca da mi je On sve dao i da Njemu pripadam. Zamjećujem li u sebi tendenciju da postajem „ovisan” o Bogu? Kakve su posljedice toga?
  • Skrenut ću pozornost na gospodarov dirljivi stav. Na nasilje svojih slugu odgovara ljubavlju. Daje im vrijeme da se opamete i obrate (rr. 3438). Molit ću se da dobro iskoristim vrijeme Korizme.
  • Sluge nisu u stanju prepoznati vrijeme ljubavi koje im je dano. Omalovažavaju i oskvrnjuju svaku gospodarovu gestu. Odbačeno vrijeme ljubavi za njih se pretvara u vrijeme propasti (rr. 40-43). Odbacujem li Isusovu ljubav?
  • Sačuvat ću u srcu molitvu: „Isuse, ne dopusti da Te iznevjerim.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)