TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

Čitanja: Izl 20, 1-17 ili kraće Izl 20, 1-3. 7-8. 12-17; Ps 19, 8. 9. 10. 11; 1 Kor 1, 22-25; Iv 2, 13-25.


Evanđelje dana (Iv 2, 13-25)

„Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.“

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj.
Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.
Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.


Razmišljanje

  • Pratit ću Isusa na Njegovu putu do Jeruzalema na blagdan Pashe (r. 13). Ulazi u Hram koji je za Njega najdragocjenije mjesto na zemlji Očev Dom. U srdačnom razgovoru pitat ću Ga o Njegovoj ljubavi prema Ocu i o onomu što proživljava neposredno prije Svoje muke.
  • Prisjetit ću se svoga hrama: crkve ili kapelice u kojoj najčešće prebivam. Je li ona za mene Očev Dom? Prebivam li u njoj rado? Tražim li u Ocu osnaženje kada dolazi trpljenje?
  • U mašti ću ući u Hram pred kojim stoje štandovi i kupci. Čujem žamor trgovaca. Vidjet ću kako Isusa snažno obuzima sveti gnjev. Bičem tjera trgovce i kupce, a mjenjačima prevrće stolove (rr. 14-15). Hram u potpunosti pripada Ocu i Njegovim stvarima (rr. 16-17)!
  • Razgovarat ću s Isusom o tom događaju. Zamolit ću Ga da mi dadne srce koje je osjetljivo za sve što je sveto, da nikad ne koristim Boga u vlastite svrhe.
  • Hramovi od cigle podsjećaju me na Hram duha (rr. 18-21). Svaki put kad ulazim u neko sveto mjesto, Bog me podsjeća da On želi prebivati u meni. Posvijestit ću sebi da mi Isus svakodnevno dolazi i pita me za stanje hrama moga tijela. On zna što se krije u mome srcu (r. 25).
  • Kakav se Isusov pogled pojavljuje u mojoj mašti kada razmišljam da On gleda u moju nutrinu: radostan ili tužan? Što mogu reći o svomu duhovnom raspoloženju? Što dominira u mojoj nutrini: atmosfera mira i molitve ili buke i tržnice?
  • Isus ima moć ponovno sagraditi hram moga srca čak i ako je on razrušen grijehom. Može oživjeti mrtvu i najtvrđu nutrinu. Pozvat ću Isusa k sebi riječima: „Daj mi novo srce!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)