Četvrtak trećeg korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Jr 7, 23-28; Ps 94, 1-2. 6-7ab. 7c-9; Lk 11, 14-23.


Evanđelje dana (Lk 11, 14-23)

„Tko nije sa mnom, protiv mene je!“

U ono vrijeme: Istjerivaše Isus đavla koji bijaše nijem. Kad iziđe đavao, progovori njemak. I mnoštvo se divilo. A neki od njih rekoše: »Po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle!« A drugi su iskušavajući ga, tražili od njega kakav znak s neba. Ali on znajući njihove misli, reče: »Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno, opustjet će i kuća će na kuću pasti. Ako je dakle Sotona u sebi razdijeljen, kako će opstati kraljevstvo njegovo? Jer vi kažete da ja po Beelzebulu izgonim đavle. Ako dakle ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih vaši sinovi izgone? Zato će vam oni biti suci. Ali ako ja prstom Božjim izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje.«
»Dokle god jaki i naoružani čuva svoj stan, u miru je sa njegov posjed. Ali ako dođe jači od njega, svlada ga i otme mu sve njegovo oružje u koje se uzdao, a plijen razdijeli.«
»Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.«


Razmišljanje

  • Promatrat ću Isusa koji velikom snagom istjeruje zloga duha (r. 14). Podsjetit ću se da po krštenju pripadam Isusu. Živim u Njegovoj moći. Ako sam s Njim, onda zli duh nema nikakvu vlast nada mnom. Vjerujem li u to?
  • Božja Riječ i sakramenti su poseban milosni prostor zahvaljujući kojima mogu biti u Isusovoj moći. Što mogu reći za svoj odnos s Božjom Riječi, za svoj pristup sakramentu Pokore i Euharistije?
  • Isus je optužen za povezanost s Beelzebulom (r. 15). Ova zaprepašćujuća optužba podsjeća me da ću i ja, ako budem priznavao Isusa, biti optuživan i kritiziran. Stati na Isusovu stranu ujedno znači biti izložen osudama i ljutim napadima Zloga.
  • Kraljevstvo Božje dolazi onamo gdje se zlo odlučno odbacuje (rr. 17-20). Isus mi pokazuje nedvosmislen stav u borbi sa zlom. Sto mogu reći o čistoći svojih nakana? Kojim kompromisima najčešće podliježem? Prisjetit ću se situacija, odnosa, misli…
  • Isus me poziva na poniznu budnost (rr. 21-22). Zli ne odustaje. Traži načine da me liši najdragocjenijeg posjeda”: slobode i čistoće srca. Njegovo oružje su napasti i nagovaranje na „nevine” kompromise.
  • Tko nije sa mnom, protiv mene je. (r. 23) Zadržat ću se duže vrijeme na ovim odrješitim Isusovim riječima. Poziva me na radikalnu odluku: da se opredijelim za Njegovu stranu. Ili sam s Njim ili sam protiv Njega. Trećeg puta nema.
  • Približit ću se Isusu i zamoliti Ga da mi pokaže moje dvosmislene stavove, kompromise koje ne zamjećujem. Molit ću se danas u svome srcu riječima: „Očisti me, Gospodine, od grijeha meni skrivenih.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)