Subota trećeg korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Hoš 6, 1-6; Ps 50, 3-4. 18-19. 20-21ab; Lk 18, 9-14.


Evanđelje dana (Lk 18, 9-14)

„Carinik siđe opravdan kući svojoj, a ne farizej.“

U ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu.
»Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili — kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’
A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’
Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«


Razmišljanje

  • Isus želi dotaknuti srca onih koji sebe smatraju nedužnima, a druge prijeziru. Prispodobom ih poziva da promjene svoj životni stav (r. 9).
  • Pozorno ću promatrati glavne likove prispodobe i potrudit ću se pronaći u sebi osobine koje izlaze na vidjelo u njihovu ponašanju.
  • Stav farizeja (rr. 11-12). Glumi dijalog s Bogom. Razgovara sam sa sobom. Zatvoren je za slušanje. Jedino što traži: potvrdu svojih postupaka. A to dovodi do toga da živi u samozavaravanju. Oholost mu ne dopušta da prizna svoje slabosti. Da bi ostao u svom uvjerenju da je „pravedan”, hvali samoga sebe, a druge prijezire.
  • Stav carinika (r. 13). Duboko je svjestan svoje grješnosti. Ni ne pokušava se opravdavati pred Bogom. Čak ni olakotne okolnosti ne traži za sebe. Naprotiv, priznaje i otvoreno govori o svojoj grješnosti. Predaje se Bogu. Jasan je.
  • Stojeći pred Isusom, pogledat ću sebe i zapitati se nema li u meni znakova taštine i samozavaravanja? Pogledat ću svoje odnose s drugima, a naročito s najbližima.
  • Otkrivam li i u sebi potrebu za naglašavanjem svoje pravednosti” i omalovažavanjem drugih? Ako da, onda ću te svoje mane izreći pred Isusom.
  • Priznat ću Isusu i predati mu slabosti koje me najviše posramljuju. Žarko ću moliti Isusa za stav iskrene poniznosti i jednostavnosti u proživljavanju svoje grješnosti.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)