Subota četvrtog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 11, 18-20; Ps 7, 2-3. 9bc-10. 11-12; Iv 7, 40-53.


Evanđelje dana (Iv 7, 40-53)

„Zar Krist dolazi iz Galileje?“

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.
Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.


Razmišljanje

  • Ima li u mome odnosu s Isusom kakve podvoje mosni? Pokušat ću konkretno nazvati imenom ono što me približava Isusu kao i ono što me od Njega udaljava.
  • Neki ga čak htjedoše uhvatiti… (r. 44) Podliježu napasti manipuliranja Isusom i diktiranja vlastitih očekivanja. Ne ograničavam li Isusu polje djelovanja u mome životu? Ne pokušavam li Ga uhvatiti radi vlastitih ciljeva? S velikom pozornošću ću promatrati svoje stavove.
  • Poslušat ću razgovor između stražara, glavara svećeničkih i farizeja (rr. 45-49). Ovi prvi su pod silnim dojmom Isusovih riječi. Drugi su preoholi i hermetički zatvoreni. Silno su navezani na svoju viziju Boga i svijeta. Na vidjelo izlazi i njihova unutarnja agresija.
  • U kojem od ovih stavova pronalazim sebe? Što mogu reći o svojoj otvorenosti slušanju Božje Riječi? Postoji li nešto što me zatvara za Nju? Zamolit ću Isusa da mi pomogne preispitati moje srce.
  • Nikodem neuspješno opominje svoju subraću (r. 50-52), upozorava na nepravdu. Tko su moji „Nikodemi“? Znam li ih saslušati? Bog, me preko ljudskih opomena želi sačuvati od životnih pogrješaka.
  • I otiđoše svaki svojoj kući. (v. 53) Za koji trenutak ću se vratiti svojim svakodnevnim obvezama. Osjećam li se nakon ove meditacije otvoreniji prema Isusu? U svoje svakodnevne obveze ponijet ću molitvu srca „Isuse, otvori me i približi k Sebi!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)