PETA KORIZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PETA KORIZMENA NEDJELJA

Čitanja: Jr 31, 31-34; Ps 51, 3-4. 12-13. 14-15; Heb 5, 7-9; Iv 12, 20-33.

Klanjanje: Sladojevci.


Evanđelje dana (Iv 12, 20-33)

„Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod.“

U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Proslavio sam i opet ću proslaviti!«
Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.«
To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.


Razmišljanje

  • Na početku meditacije zamolit ću Isusa da mi pomogne preispitati odnos koji me s Njime veže. Zašto vjerujem u Isusa? Zašto Ga nasljedujem?
  • Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa. (r. 21) Primijetit ću kako je velika želja Grkâ koji izbliza žele vidjeti Isusa. Dozvat ću u pamet iskustvo svoje prve ljubavi, očaranosti, radosti koja me tada pratila.
  • Isus priprema učenike za svoju muku. Pozorno ću slušati Isusove riječi o umiranju zrna i o gubitku vlastitog života (rr. 24-25). Kakvi se osjećaji bude u mome srcu? Što se bojim izgubiti u svome životu? Koje navezanosti još nisu umrle u meni?
  • I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. (r. 26) Mogu li danas reći da bih pošao za Isusom bilo gdje? U kojim situacijama sam Mu najvjerniji, a u kojima nevjeran? Proći ću zajedno s Isusom sva mjesta i situacije moje vjernosti i nevjernosti. Predat ću Mu se iznova.
  • Primijetit ću da Isus nagoviještajući Svoju muku priznaje Svoj strah (rr. 27-28). Unatoč tomu, ne želi pobjeći od časa koji Mu je predodredio Otac. Ući ću zajedno s Isusom u svoje osobne strahove. Molit ću Ga za unutarnju slobodu od svih strahova koji me navode na bijeg.
  • Neposredno prije muke Isus čuje Očev glas koji Ga podsjeća na Očevu apsolutnu svemoć nad općom i mojom osobnom poviješću (rr. 28-31). Ni u trenutcima najvećih iskušenja, ništa ne izmiče Njegovim rukama. Moja će vjernost biti nagrađena.
  • U molitvi pred raspetim Isusom zamolit ću Ga, svjestan Njegovih obećanja, neka me privine k sebi i dadne da ponovno zavolim Njega i Oca. Molit ću se da mi Isusov Duh pomogne da se zajedno s Njim u srcu molim: „Abba, Oče, Tatice!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)