Ponedjeljak petog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dn 13, 1-9. 15-18a. 19-30. 33-62 ili kraće Dn 13, 41c-62; Ps 22, 1-3a. 3b-4. 5. 6; Iv 8, 1-11.

Klanjanje: Nova Kapela.


Evanđelje dana (Iv 8, 1-11)

„Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.“

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam — i žena koja stajaše na sredini. Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.«


Razmišljanje

  • Dočarat ću si Isusa u Jeruzalemskom hramu. Sjest ću blizu Njega i slušati kako hrabro i snažno govori. Obećava mi da će me, ako se odlučim biti s Njim, osloboditi od tame koja me zatvara Životu (r. 12).
  • Stat ću pred Isusa sa svojim dosadašnjim životom. Zamolit ću Ga da mi pokaže sve ono što u meni ubija želju za životom i životnu radost. Što me najviše zatvara prema Životu? Predat ću to Isusu.
  • Skrenut ću pozornost na reakcije farizeja (r. 13). Isusove ih riječi uznemiravaju. Boje se da će Njegove riječi dovesti u pitanje njihove mračne životne puteve. Skreću pažnju slušatelja sa sebe. Raspravljaju s Njegovim riječima. Predbacuju Mu da ne govori istinu. Sude Ga po tijelu (r. 15).
  • Što mogu reći za svoje slušanje Riječi? Dopuštam li da me proniče dokraja? Kako se ponašam kada otkrivaju gorku istinu o momu životu? Moleći se Božjom Riječi u zadnje vrijeme, koje najveće svijetlo sam dobio?
  • Isus pokazuje farizejima korijen njihovih nemira i bunta (rr. 14-15). Ne prihvaćaju Njegovu Riječ jer ne poznaju ni Njega, ni Oca, a to znači da nemaju iskustvo prisnog odnosa ni s Ocem, ni sa Sinom. Njihov odnos s Bogom je hladan. Boje se Njegove blizine. Umjesto Božjeg svijetla, stalno traže potvrdu svoje ispravnosti”.
  • Što mogu reći o svom osobnom odnosu s Bogom? Želim li ga? Što mi je u odnosu s Bogom najteže prihvatiti? S kim imam bolji odnos: s Isusom ili s Ocem?
  • U srdačnom razgovoru zamolit ću Isusa da mi Pomogne iskusiti Očevu blizinu. Zamolit ću Oca da u meni raspali ljubav prema Isusu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)