Srijeda petog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Dn 3, 14-20. 24-25. 28; Ps Dn 3, 52. 53. 54. 55. 56; Iv 8, 31-42.

Klanjanje: Našice − sv. Antun Padovanski.


Evanđelje dana (Iv 8, 31-42)

„Ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.“

U ono vrijeme: Progovori Isus Židovima koji mu povjerovaše: »Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.«
Odgovore mu: »Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to govoriš: ‘Postat ćete slobodni?’« Odgovori im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svoga oca.«
Odgovoriše mu: »Naš je otac Abraham.« Kaže im Isus: »Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.«
Rekoše mu: »Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac — Bog.« Reče im Isus: »Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.«


Razmišljanje

  • Poslušat ću Isusov razgovor sa Židovima. Trebaju odlučiti žele li biti Njegovi pravi učenici. Bit će, ako ostanu u Njegovoj Riječi (r. 31).
  • Približit ću se k Isusu i u Njegovoj nazočnosti zapitati sebe o svom pozivu i svome životu. Na kojem nauku, na kakvim vrijednostima gradim svoj život?
  • Isus mi jamči da ću, ako Mu ostanem vjeran, upoznati istinu (rr. 31-32). Preispitat ću svoj odnos s Bogom i sa samim sobom. Jesam li u stanju stati pred Bogom i pred sobom u potpunoj istini? Ne prešućujem li štogod?
  • Isus me uvjerava da ću doživjeti pravu slobodu ako se otvorim istini (r. 32). Zavirit ću u svoje srce i vidjeti njegovo I pravo stanje. Što mi daje osjećaj slobode, a što sputava moje srce?
  • Židovi se ljute kada im Isus osvješćuje da nisu slobodni jer ih grijeha zarobljava (rr. 2-36). Je sam li u stanju priznati grijeh koji me najviše zarobljava? Koji je to grijeh? Jesam li ga ispovjedio pred Isusom u sakramentu Pokore?
  • Isus demaskira zle namjere Židova. Žele Ga ubiti jer im govori istinu i ne žele živjeti po Njegovoj Riječi (rr. 37-41). Kako se ponašam prema nadahnućima, poticajima koji otkrivaju istinu o momu životu?
  • Isus mi osvješćuje da se prava vjera očituje u odnosu s Isusom (r. 42). U žarkoj molitvi privit ću se uz Isusa i ponavljati: „Isuse, očisti me od glume i laži i učini Svojim pravim učenikom!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)