VELIKA SRIJEDA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VELIKA SRIJEDA
Svagdan Velikog tjedna

Čitanja: Iz 50, 4-9a; Ps 68, 8-10. 21bc-22. 31 i 33-34; Mt 26, 14-25.


Evanđelje dana (Mt 26, 14-25)

„Jao onomu čovjeku koji predaje Sina Čovječjega.“

U ono vrijeme: Jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.
Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.«


Razmišljanje

  • Ovu meditaciju trebam započeti od susreta s Judom. Matej me uvodi u tragičnu situaciju učenika. Naglašava da jedan između Dvanaestorice jedan od najbližih učenika, prodaje Isusa (rr. 14-15).
  • Kakve osjećaje budi u meni susret Judom? Što me najviše boli u povijesti njegova poziva? Što Evanđelje govori o momu životu pokazujući mi Judin primjer?
  • Juda traži priliku za teški grijeh (r. 16). Jesam li slobodan od navezanosti na grijeh? Ne tražim li priliku za grijeh? Otvorit ću svoje srce pred Isusom.
  • Učenici pripremaju večeru poseban susret s Isusom (rr. 17-19). Pitat ću Isusa: „Gdje se želiš susresti sa mnom? Što želiš od mene u Velikom Tjednu? Što trebam pripremiti?”
  • Ući ću u ozračje Dvorane Posljednje Večere. Večer je. Svi su učenici zajedno za stolom. Kontemplirat ću Isusa koji pati zbog učenikove izdaje (rr. 20-21). Pitat ću Ga o Njegovoj boli. Približit ću Mu se.
  • Čut ću riječi pune boli: Jedan će me od vas izdati. (r. 21) Koje osjećaje bude u meni ove Isusove riječi? Što mogu reći o svojim izdajama u pozivu? Za što se želim Isusu najviše ispričati?
  • Više ću vremena provesti uz Isusove riječi: Jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. (r. 24) U žarkoj molitvi molit ću Isusa da me sačuva od prekida odnosa s Njim.
  • Ući ću u Isusovu molitvu: „Isuse, volim Te. Ne dopusti da Te ranim.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)