VELIKI ČETVRTAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VELIKI ČETVRTAK

Misa posvete ulja (missa chrismatis)
Čitanja: Iz 61, 1-3a. 6a. 8b-9; Ps 88, 21-22. 25 i 27; Otk 1, 5-8; Lk 4, 16-21.

Misa večere Gospodnje:
Čitanja: Izl 12, 1-8. 11-14; Ps 115, 12-13. 15 i 16bc. 17-18; 1 Kor 11, 23-26; Iv 13, 1-15.

Klanjanje: Gaj.


Evanđelje dana (Iv 13, 1-15)

„Do kraja ih je ljubio.“

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.
Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«
Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«


Razmišljanje

  • S Isusom i učenicima ući ću u Dvoranu Posljednje Večere. Zauzet ću mjesto za stolom Uprijet ću svoj pogled u oči Isusa koji me do kraja ljubi (r. 1). Zbog mene je došao proživjeti ovaj dan. Vraća se k Ocu i želi da budem zajedno s Njim kod Oca. Plaća za to najveću cijenu.
  • Posvijestit ću sebi da mi Isus u svakoj Euharistiji ponavlja: „Do kraja te ljubim!” Samoga Sebe prinosi kao žrtvu za mene. Sjeda za stol sa mnom i govori: Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s tobom. (Lk 22, 15)
  • Uprijet ću svoj pogled u Isusa. S ljubavlju ću promatrati svaki Njegov pokret: kako ustaje od stola, odlaže haljine i opasuje se, nalijeva vodu u praonik (rr. 2-5). Dosta ću vremena provesti razmišljajući o ovoj sceni, ispunjavajući se Isusovom poniznom i tihom ljubavlju.
  • Skrenut ću pozornost na ponašanje učenika, napose na Petrovu smetenost (rr. 6-9), dok im Isus pere noge. Zamislit ću da Isus prilazi k meni, saginje se, kleči ispred mene, pere mi noge i briše ih. Susrest ću Isusov pogled…
  • Pogledom ću se zaustaviti na Isusu koji kleči kraj mojih nogu. Koji se prvi osjećaji, koje re akcije srca, koje se misli bude u meni? Što Mu mogu reći o svomu „poniženju” kada je u pita nju služenje drugima?
  • I vi ste čisti, ali ne svi… (r. 10) Kakvo je stanje moje nutrine na početku Svetog Trodnevlja? Posvijestit ću sebi da je Isus spreman umrijeti za čistoću moga srca. Je li meni stalo do čistoće toliko koliko je Njemu stalo?
  • Zadržat ću u srcu sliku Isusa koji mi pere noge i gleda u moje srce. Češće ću ponavljati: „Daj mi čisto srce i nauči me služiti.” Isplanirat ću vrijeme koje ću provesti s Isusom u Getsemanskom vrtu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)