VAZMENI PONEDJELJAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI PONEDJELJAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 2, 14. 22-32; Ps 15, 1-2a i 5. 7-8. 11; Mt 28, 8-15.


Evanđelje dana (Mt 28, 8-15)

„Idite javite mojoj braći da pođu u Galileju. Ondje će me vidjeti.“

U ono vrijeme: Žene otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!«
Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo. Oni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima govoreći: »Recite: ‘Noću, dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga’ Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige.« Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima — sve do danas.


Razmišljanje

  • Zamislit ću sebe među ženama koje se vraćaju s groba uznemirene anđelovim riječima. Promatrat ću njihova lica i slušati njihov razgovor. Pune su straha i istovremeno velike radosti (r. 8).
  • Zajedno s njima otrčat ću k učenicima i javiti im što se dogodilo. Predočit ću sebi Uskrslog Isusa koji se naglo pojavljuje pred njima (r. 9). Čut ću Njegov pozdrav pun ljubavi: Zdravo! Približit ću Mu se, obujmiti Mu noge i pokloniti Mu se. Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći… (r. 10) Koji duhovni osjećaji prevladavaju u meni tijekom ovogodišnjeg Uskrsa? Razgovaram li s drugima o njima? O čemu sam ovih dana najčešće razgovarao s članovima svoje obitelji i zajednice?
  • Ozračje događaja naglo se mijenja (rr. 11-15). Postoje ljudi koji se boje istine o Isusovu Uskrsnuću. Svjesno odabiru živjeti u laži. Ujedno i druge lažu. Žive u strahu kao da Isus nije i za njih uskrsnuo.
  • Promatrajući prazan Isusov grob zamolit ću Uskrsloga da mi pomogne sagledati moj dosadašnji život Svojim očima. Koji se osjećaji bude u meni dok promatram prazan grob? Porazgovarat ću s Isusom o tomu.
  • Postoje li trenutci u mome životu u kojima sam na poseban način doživio susret sa Živim Isusom? Kako su se oni odrazili na moj život kasnije?
  • Sa strahopoštovanjem ću pasti pred Uskrslog Isusa i obujmiti Mu noge. U tihoj molitvi pozvat ću Ga da uđe u ona mjesta moga srca u kojima mi nedostaje mira i radosti. Zamolit ću Ga da u mene udahne novi život i uzme moje strahove.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)