VAZMENI ČETVRTAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI ČETVRTAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 3, 11-26; Ps 8, 2a i 5. 6-7. 8-9; Lk 24, 35-48.


Evanđelje dana (Lk 24, 35-48)

„Trebalo je da Krist trpi i treći dan ustane od mrtvih.“

U ono vrijeme: Učenici pripovjede što se dogodilo na putu i kako prepoznaše Isusa u lomljenju kruha.
Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštanje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«


Razmišljanje

  • Promatrat ću učenike i pozorno pratiti njihov razgovor (r. 35). Uzbuđeni su novim vijestima. Neki među njima su vidjeli Živoga Isusa! Uživjet ću se u njihovu radost i zbunjenost. Prožima ih velika napetost iščekivanja…
  • Vratit ću se onim situacijama iz svoga života u kojima sam bio duboko ganut svjedočanstvima ljudi koji su govorili o svome susretu s Isusom. Bih li i ja mogao ispričati slično iskustvo i reći: „Isus je živ! Susreo sam Ga!”
  • Zamijetit ću zbunjenost i strah na licima učenika u trenutku kada Isus staje posred njih. Prestrašenost i sumnje onemogućavaju im prepoznati Ga. Nisu u stanju prihvatiti Njegov mir (rr. 36-38).
  • Što mogu reći za svoje duhovno stanje? Što mi najviše smeta da doživim Isusovu prisutnost? Porazgovarat ću s Isusom o tomu. Na što se najviše odnose moji strahovi i sumnje? Predat ću Mu ih i zamoliti Ga za Njegov mir.
  • Isus velikom strpljivošću pomaže učenicima prepoznati da je Živ. Skreće pozornost na znakove Svoje prisutnosti: Svoje Tijelo, tragove rana, obrok (rr. 3943). Što mogu reći o znakovima Isusove prisutnosti u svome životu? Preko kojih znakova mi najsnažnije progovara?
  • Isus skreće pozornost na riječi Pisama koja govore o Njemu. U svjetlu i snagom Riječi učenici mogu shvatiti Božje planove koji se pred njihovim očima ostvaruju. Uz pomoć Riječi mogu dublje shvatiti Njegov život i postati Njegovi svjedoci (rr. 44-48).
  • Koje značenje Božja Riječ ima u mom svakodnevnom životu? Što je moje najjače iskustvo u susretu s Riječju? Što je ono unijelo u moj odnos s Isusom? Pronaći ću u Bibliji riječi koje su me najviše približile Isusu. U srcu ću se moliti tim riječima.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)