VAZMENA SUBOTA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENA SUBOTA
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 4, 13-21; Ps 117, 1 i 14-15. 16-18. 19-21; Mk 16, 9-15.


Evanđelje dana (Mk 16, 9-15)

„Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!“

Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni iz koje bijaše istjerao sedam zloduha. Ona ode i dojavi njegovima, tužnima i zaplakanima. Kad su oni čuli da je živ i da ga je ona vidjela, ne povjerovaše.
Nakon toga ukaza se u drugome obličju dvojici od njih na putu dok su išli u selo. I oni odu i dojave drugima. Ni njima ne povjerovaše.
Napokon se ukaza jedanaestorici dok bijahu za stolom. Prekori njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne povjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih. I reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.«


Razmišljanje

  • Meditaciju ću započeti žarkom molitvom Duhu Svetom da raspali u meni oganj čvrste vjere. Da vjerujem u svaku Riječ koju čujem, da je udišem kao zrak!
  • Zaustavit ću se na sceni u kojoj se Isus ukazuje Magdaleni (r. 9). Bila je to žena opsjednuta zlodusima. Sada je ona koja prva vidi Uskrsloga. Isus zna privući k sebi i one izgubljene.
  • Vjerujem li da se Isus želi ukazati i meni? Postoji li nešto u mojoj prošlosti što mi smeta susresti Isusa danas? Zamolit ću Magdalenu da se zajedno sa mnom moli za moje unutarnje iscjeljenje.
  • Zamijetit ću da se kroz čitav teksta stalno provlači problem nevjere učenika (rr. 10-14). Nisu u stanju povjerovati da je Isus živ. Postoji nešto što zatvara njihovo srce prema ovoj istini. Vjerujem li da je On Živ u mojoj svakodnevnici, da me traži i susreće?
  • Sjest ću za stol s učenicima. Svi su tužni (r. 10). Čeznu za Isusom, ali nisu u stanju susresti Ga. Čeznem li za Isusom? Pokušavam li se susresti s Njim? Kako izgleda moja molitva, slušanje Riječi, življenje sakramenata?
  • Isusa ne obeshrabruje nevjera učenika. Ne odustaje od njih. Želi ih ponovno pridobiti. Najprije im šalje svjedoke (rr. 10-13), a potom im se sam ukazuje (r. 14) i šalje ih u svijet (r. 15). Isus se bori za mene, za moju vjeru i ne odustaje od mene nikada!
  • Isus učenicima predbacuje nevjeru i „sklerozu srca” (r. 14). Teška, bolna iskustva u stanju su zatvoriti čovjeka. Ne zamjećuje znakove Isusove nazočnosti. Molit ću Ga danas: „Iscijeli oči moga srca da Te mogu vidjeti na svakom koraku!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)