DRUGA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DRUGA VAZMENA NEDJELJA
Nedjelja Božjeg milosrđa

Čitanja: Dj 4, 32-35; Ps 118, 2-4. 16ab-18. 22-24; 1 Iv 5, 1-6; Iv 20, 19-31.


Evanđelje dana (Iv 20, 19-31)

„Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«“

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.


Razmišljanje

  • U mašti ću ući u zatvorenu dvoranu u kojoj se nalaze prestrašeni apostoli (r. 19). Vidjet ću njihov strah i napetost na njihovim licima. Bez Isusa osjećaju se potpuno izgubljeno. O daljnjem smjeru svoga života nemaju nikakvu ideju. Koja negativna iskustva me blokiraju u životu?
  • Primijetit ću kako se samopouzdanje apostola u potpunosti mijenja u trenutku kada se Isus pojavljuje među njima (rr. 19-23). Vide Ga Živog. Slušaju Ga i osjećaju kako ih ispunja mirom. Isusov mir im oduzima strah i ispunja ih radošću. Osjećaju se ponovno poslani svijetu.
  • Pokušat ću imenovati strahove koji me najčešće prate i koji mi oduzimaju životnu radost. To ću reći Isusu. Svom snagom vjere zamolit ću Ga da ih uzme od mene te mi vrati mir srca.
  • Mir i radost su plodovi prisnog odnosa sa živim Isusom. Svaki put u mojoj osobnoj molitvi, Isus mi govori: „Mir s tobom!” Zanemarujući osobnu molitvu, lišavam se Njegova mira i izlažem se opasnosti zatvaranja u svoje strahove.
  • Vidjeli smo Gospodina! (r. 25) Svjedočanstvo drugih učenika nije dostatno Tomi da ozdravi njegovu nevjeru. Hoće osobno doživjeti Isusovu prisutnost. Trpi jer ne može kao i ostali reći: „Vidio sam Gospodina!” Osam dana sazrijeva za susret s Isusom.
  • Sazrijevanje za osobno iskustvo Boga traži vrijeme i duhovni napor. Potrebna je duboka želja za susresti i „dotaknuti” Boga. Što mogu reći za razinu svojih duhovnih želja? Postoji li u meni duboka čežnja za Isusom?
  • Obnovit ću u sebi želju duboke povezanosti s Isusom. Zamolit ću Isusa da u mene udahne Duha i izliječi moju nevjeru. Zajedno s Tomom ponavljat ću: Gospodin moj i Bog moj!

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)