Subota drugog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Dj 6, 1-7; Ps 32, 1-2. 4-5. 18-19; Iv 6, 16-21.


Evanđelje dana (Iv 6, 16-21)

„Ugledaju Isusa gdje ide po moru.“

Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se i smrklo, a Isusa još nikako k njima. More se uzburkalo od silnog vjetra što je zapuhao. Pošto su dakle isplovili oko dvadeset i pet do trideset stadija, ugledaju Isusa gdje ide po moru i približava se lađici. Prestraše se, a on će njima: »Ja sam! Ne bojte se!« Htjedoše ga uzeti u lađicu, kadli se lađica odmah nađe na obali kamo su se zaputili.


Razmišljanje

  • Božja Riječ koju mi Crkva čita za mene je povlašteni „prostor djelovanja Duha Svetog”. Duh diše u Riječi; vodi me k prisnim susretima s Isusom, Gospodarom Života. Molit ću se za milost podložnosti Njegovim nadahnućima.
  • Ući ću u scenu koju opisuje Ivan (rr. 16-18). Večer je. Predočit ću sebi kako zajedno s učenicima silazim k jezeru. S njima ulazim u lađu. Isusa nema s nama. Pada mrak. Nalazimo se na uzburkanom jezeru.
  • Jezero je slika povijesti moga života i svijeta u kojem živim. Tama podsjeća na teške trenutke: osjećaj napuštenosti, nesigurnost, strah. Silan vjetar su problemi s kojima se borim. Kako bih opisao svoje trenutačno životno stanje? Porazgovarat ću o tome s Isusom.
  • Kontemplirat ću Isusa koji ide po vodi (r. 19). Podsjeća me da je On Gospodar moga života. Veći je od svih mojih tama i problema. Vjerujem li da Mu ništa iz povijesti moga života ne izmiče kontroli?
  • Učenici ne prepoznaju Isusa. Mrak i silan vjetar im oduzimaju sposobnost zamjećivanja Isusa. Što mogu reći za svoje zamjećivanje Isusove prisutnosti u trenutcima kriza i bespomoćnosti?
  • Predočavam si Isusa koji dolazi k meni i dodiruje me Svojim pogledom. Staje preda me i govori mi: Ja sam! Ne boj se! (r. 20) Ostat ću s tim riječima moleći se da me ispune nutarnjim mirom.
  • Isus je i nadalje Gospodar moga života (r. 21). Nadilazi moja očekivanja. Ne mogu Njime raspolagati prema svojim prohtjevima. On upravlja lađom moga života. Ipak važno je da Mu ja to dopustim. Sačuvat ću u srcu molitvu: „Isuse, povjeravam Ti lađu svoga života. Ti si moj Gospodar!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)