TREĆA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

TREĆA VAZMENA NEDJELJA

Čitanja: Dj 3, 13-15. 17-19; Ps 4, 2. 4. 7. 9; 1 Iv 2, 1-5a; Lk 24, 35-48.


Evanđelje dana (Lk 24, 35-48)

„Trebalo je da Krist sve to pretrpi i treći dan uskrsne od mrtvih.“

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.«
Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«


Razmišljanje

  • Sjest ću među apostole. Dočarat ću si njihovo veliko zanimanje kojim slušaju kako im drugi učenici pripovijedaju o susretu s Uskrslim Isusom (r. 35). Što mogu reći o duhovnom životu svoje obitelji i zajednice?
  • Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih. (r. 36) Vjerujem li da Isus živi u samom srcu moje zajednice i obitelji? Zamjećujem li znakove Njegove prisutnosti? Prisjetit ću se situacija u kojima sam snažno iskusio Njegovo djelovanje.
  • Mir vama! (r. 36) Mir je jedan od opipljivih znakova Njegove nazočnosti u zajednici i ujedno dokaz da zajednica živi u prisnom odnosu s Isusom. Što mogu reći za ozračje koje vlada u mojoj obitelji i zajednici? Za što želim moliti Isusa?
  • Isus koji se objavljuje među učenicima, duboko ih potresa. Pomaže im vidjeti njihove strahove, sumnje i smetenost. Naređuje im da razmisle o izvoru napetosti koje proživljavaju: Zašto se prepadoste…? (rr. 37-38)
  • Moj prisni odnos s Isusom pomoći će mojoj zajednici da zrelo proživljava napetosti koje se pojavljuju. Znat će ih nazvati pravim imenom. Sto mogu reći o ponašanju moje zajednice u trenutcima sukoba i kriza?
  • Isus želi da Ga Njegovi učenici dodirnu (rr. 39-40). Želi da iskuse Njegovu blizinu u lomljenju Kruha. Ujedno im tumači Pisma kako bi Ga još više upoznali i zavoljeli (rr. 41-48). Svaka Euharistija podsjeća me na to da se Isus žarko želi susretati sa mnom.
  • Približit ću se Isusu i u srdačnom razgovoru veličat ću Ga zbog Njegove prisutnosti u Riječi i Euharistiji. U srcu ću zadržati današnju Riječ iz liturgije, ostajući nakon sv. Pričesti u klanjanju kao znaku ljubavi: „Veličam Te radi Tvoje Riječi i Tijela koji mi daju Život.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)