Ponedjeljak trećeg vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dj 6, 8-15; Ps 118, 23-24. 26-27. 29-30; Iv 6, 22-29.


Evanđelje dana (Iv 6, 22-29)

„Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni!“

Pošto je Isus nahranio pet tisuća ljudi, vidjeli su ga učenici kako ide po moru.
Sutradan mnoštvo naroda, koje osta s onu stranu mora, zapazi da ondje bijaše samo jedna lađica i da Isus nije bio ušao zajedno sa svojim učenicima u lađicu, nego da oni odoše sami. Iz Tiberijade pak stigoše druge lađice blizu onog mjesta gdje jedoše kruh pošto je Gospodin izrekao zahvalnicu. Kada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđe u lađice i ode u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori:
»Zaista, zaista, kažem vam:
tražite me,
ali ne stoga što vidjeste znamenja,
nego stoga što ste jeli od onih kruhova
i nasitili se.
Radite,
ali ne za hranu propadljivu,
nego za hranu koja ostaje za život vječni:
nju će vam dati Sin Čovječji
jer njega Otac — Bog — opečati.«
Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.«


Razmišljanje

  • Promotrit ću svoja životna očekivanja. Što je danas moj najveći nedostatak? Za čim najviše žudim?
  • Isus pomaže ljudima da uoče svoja stvarna očekivanja (r. 26). Ne odbacuje ih, ne sablažnjava se. Prihvaća ih onakvima kavi jesu. Istovremeno se trudi usmjeriti njihova srca prema dubljim duhovnim željama.
  • Isus želi da Ga tražim u osobnoj molitvi. Prihvaća me s onim željama koje u tom trenutku nosim u sebi. No želi ih produbiti i očistiti. Dublja povezanost s Isusom vodi me k dubljim duhovnim željama.
  • Isus želi biti moja vječna želja (r. 27). Euharistija je mjesto ostvarenja najdubljih želja. Za vrijeme klanjanja natapamo se željom za Bogom. Primanje Isusa u svetoj Pričesti trenutak je spajanja mojih želja s Njegovim željama koje su vječne. Bog želi da budem Njegov vječno. Zahvalit ću Mu za to.
  • Euharistija mi govori da sam Isusova i Očeva želja (r. 27). Svakodnevna sveta Misa me podsjeća da On ne prestaje čeznuti za mnom i da očekuje da i ja čeznem za Njim.
  • Zahvalit ću Isusu što neprestano čezne za mnom u Euharistiji. Obnovit ću svoju želju za susretom s Njim u svetoj Pričesti i klanjanju. U ovom tjednu pronaći ću više vremena za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)