ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA
Nedjelja Dobrog Pastira – Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja

Čitanja: Dj 4, 8-12; Ps 118, 1. 8-9. 21-23. 26. 28. 29; 1 Iv 3, 1-2; Iv 10, 11-18.


Evanđelje dana (Iv 10, 11-18)

„Pastir dobri život svoj polaže za ovce.“

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«


Razmišljanje

  • Ja sam pastir dobri. (r. 11) Kontemplirat ću Isusovu dobrotu i nježnost. Prisjetit ću se ranijih događaja zahvaljujući kojima sam snažno doživio Njegovu dobrotu. Kada i u kojim okolnostima je to bilo?
  • Primijetit ću da Isus pet puta govori o polaganju života za svoje ovce za mene! (rr. 11, 15, 17-18). Na trenutak ću ući u kontemplaciju Isusove muke i smrti. Približit ću Mu se, zagrliti Ga i, ostajući u takvom stanju duha, posvijestiti sebi da On umire za mene.
  • Iskreno ću se zapitati vjerujem li da je Isus umro za mene i da svakodnevno umire za mene u Euharistiji? Osjećam li se manje voljen nego drugi?
  • Sjećam li se trenutaka u kojima sam bio jako izgubljen? Jesam li prebolio razočaranost drugom osobom za koju se ispostavilo da je „najamnik” i koja me ostavila u nevolji? Tko mi je tada pokazao srce i pružio mi ruku pomoćnicu? Za što bih htio zahvaliti Isusu?
  • Poznajem svoje ovce… (r. 14) Uvijek kada se molim Isusu, mogu biti siguran da On zna sve o meni. Postoji li nešto što Mu ne govorim o sebi? Osjećam li se sigurno uz Njega?
  • Isus mi više puta govori o Svom Ocu i o Njegovoj ljubavi prema meni (rr. 15, 17-18). Sve što čini za mene, čini zato jer je takvu zapovijed dobio od Oca. Zbog Oca čuva me kao zjenicu oka.
  • Posvijestit ću sebi da Otac svaki dan šalje Isusa da se brine za mene i da umire za mene. U srdačnom razgovoru s Ocem zahvalit ću Mu za ljubav, ponavljajući: „Oče, zahvaljujem Ti što se brineš za mene!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)