Ponedjeljak sedmog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dj 19, 1-8; Ps 67, 2-3. 4-5ac. 6-7ab; Iv 16, 29-33.

Titular: Lužani, Našice – Gospa Fatimska – svetkovina; Požega – sv. Leopold Mandić, Virovitica – sv. Leopold Mandić – svetkovina.

Klanjanje: Rešetari.


Evanđelje dana (Iv 16, 29-33)

„Hrabri budite — ja sam pobijedio svijet!“

U ono vrijeme: Rekoše učenici Isusu:
»Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«
Odgovori im Isus:
»Sada vjerujete?
Evo dolazi čas i već je došao:
raspršit ćete se svaki na svoju stranu
i mene ostaviti sama.
No ja nisam sâm
jer Otac je sa mnom.
To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite —
ja sam pobijedio svijet!«


Razmišljanje

  • Stat ću u krug učenika. Zajedno s njima pokušat ću pažljivo slušati Isusa (r. 29). S Učiteljem su već tri godine. Slušali su Ga mnogo puta. Često nisu razumjeli Njegove riječi. Nerijetko je njihova vjera bila preslaba, a doživjeli su i sumnje.
  • Stojeći među učenicima i blizu Isusa, promotrit ću svoj dosadašnji put s Isusom. U srdačnom razgovoru ispričat ću Mu o radostima i teškoćama toga puta, vjeri i nevjeri, sumnjama i nedoumicama.
  • Učenici su, nakon nekoliko godina formacije, uvjereni da su zreli u vjeri i, naposljetku, da su upoznali Isusa (r. 30). Isus im nagoviješta krizu. Nagoviješta da će se razbježati i ostaviti Ga samoga. Štoviše, već su ušli u trenutke slabosti (rr. 31-32).
  • U mom životnom pozivu i vjeri sve je milost. Popis mojih slabosti i bjegova podsjeća me da ne mogu do kraja biti siguran u sebe. Uvijek je moguć duhovni „nemar” i odlazak od Isusa. U poniznoj molitvi predat ću Gospodinu svoju slabost i sklonost nevjernostima.
  • U iskrenom razgovoru s Isusom prisjećam se trenutaka izdaje i odlazaka od Njega. Molit ću Oca koji je uvijek sa Svojim Sinom da mi pomogne pogledati moje izdaje kroz prizmu Isusova križa i bar djelomično iskusiti Njegovu bol i samoću. Za što bih Ga najviše želio moliti oproštenje?
  • Samo On pobjeđuje svijet (r. 33). Sam nisam u stanju izdržati u vjernosti Isusu. Ako se oslonim na Njega, izbavit će me od svih ugnjetavanja, kriza i izgubljenosti. Ponovo ću Isusu povjeriti svoj život i životni poziv. Molit ću Ga ustrajno da svakodnevno ulazi u svijet mojih slabosti, rana i zlih sklonost kako bi On pobjeđivao.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)