Petak sedmog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Dj 25, 13-21; Ps 102, 1-2. 11-12. 19-20ab; Iv 21, 15-19.

Klanjanje: Virovitica – sv. Rok.


Evanđelje dana (Iv 21, 15-19)

„Pasi jaganjce moje, pasi ovce moje!“

Kad se Isus ukazao svojim učenicima, nakon doručka upita Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!«
»Zaista, zaista, kažem ti:
Dok si bio mlađi,
sam si se opasivao
i hodio kamo si htio;
ali kad ostariš,
raširit ćeš ruke
i drugi će te opasivati
i voditi kamo nećeš.«
A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!«


Razmišljanje

  • Približit ću se učenicima kako bih se zajedno s njima radovao Isusovoj prisutnosti. Jutro je. Zajedno su na obali jezera. Doručkuju (r. 15). Promatram sreću u očima učenika. Isus je ponovno s njima. Mogu Ga slušati i gledati izbliza.
  • Sjest ću zajedno s njima. Gledam Isusa. Osjetit ću Njegovu blizinu. Bit ću u molitvi prisutnosti. Kakvi se osjećaji pojavljuju u mome srcu? Što bih htio reći Isusu?
  • Usmjerit ću svoju pažnju na Isusa. Blizu je Petra. Ova blizina liječi njegovo srce, ali ga i podsjeća na trenutak kada se odrekao Isusa. Nenadano čuje dirljivo pitanje: Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi? (r. 15) Iznenađen je i začuđen.
  • Vraćam se molitvi, klanjanju u kojem Isus liječi moj grijehom izranjeni život. Prisjetit ću se kako mi je vraćao vjeru u Sebe, dizao me, budio želju za obraćenjem i pomagao da vidim dobro u sebi.
  • Promatram Isusa koji dolazi k meni, gleda me dobrohotno i pita: Ljubiš li me više nego ovi? … Voliš li me? Zadržat ću se duže na Isusovim pitanjima (rr. 15-17). Što Mu mogu odgovoriti?
  • Isus govori i Petru i meni da ćemo se do starosti učiti voljeti i do kraja života doživljavati protivnosti u svome mijenjanju (r. 18). U čemu najčešće govorim Isusu: „Ne želim.” Molit ću se da to pobijedim u sebi.
  • Isus mi, kao i Petru, dopušta doživjeti žalost zbog moje male ljubavi kako bih se što više oslonio na Njega. Čut ću Njegov poziv: Idi za mnom! (r. 19) Promatrat ću Isusa odgovarajući: „Samo s Tobom mogu ići za Tobom!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)