Subota sedmog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Dj 28, 16-20. 30-31; Ps 10, 4. 5 i 7; Iv 21, 20-25.


Evanđelje dana (Iv 21, 20-25)

„Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito.“

U ono vrijeme: Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: »Gospodine, tko će te to izdati?« Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: »Gospodine, a što s ovim?« Odgovori mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!« Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus nije rekao: »Neće umrijeti«, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«
Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo. A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.


Razmišljanje

  • Zamislit ću Isusovog Ljubljenog učenika koji u vrijeme gozbe odmara na Isusovim prsima (r. 20). Kontempliram sliku Učenika u bliskom odnosu s Isusom.
  • Ako bih trebao predstaviti svoj odnos s Isusom, kako bih ga prikazao? Poistovjetio bih se s Učenikom koji se privio na Isusova prsa? Što mogu reći o svojoj intimnosti s Isusom?
  • Zamišljam Petra dok pita Isusa o meni i mojoj budućnosti: Gospodine, a što s ovim? (r. 21) Zadajem li sebi to pitanje? Pitam li se o svojoj budućnosti s Isusom?
  • Isus me poziva da ne nagađam i da se ne zabrinjavam za sudbinu svojih najbližih, nego da ih predam Njemu (rr. 22-23). Isusu povjeravam sve one koji se nalaze u mome srcu, za koje se bojim. Prepuštam njihovu sudbinu u Njegove ruke.
  • Ti idi za mnom! (r. 22) Isus mi skreće pažnju da ozbiljno razmislim o svomu životnom putu. Najvažnije bi bilo da sam povezan s Njim. Mogu li ustvrditi da sam uvijek išao za Njim? Od čega moram odustati kako ne bih izgubio kontakt s Isusom?
  • Ljubljeni Isusov učenik ostavio mi je svoje svjedočanstvo (rr. 24-25). Zahvaljujući njegovu odnosu s Isusom i ja mogu upoznavati Učitelja, slušati Njegovu Riječ. Svjedočanstvo Isusovog vjernog svjedoka može promijeniti život zauvijek!
  • Ponovno ću pozvati Isusa u svoj život. Molit ću Ga za dar prisne povezanosti s Njim kako bi oni koji žive oko mene mogli crpsti iz mog odnosa s Isusom. „Isuse, učini me Svojim voljenim učenikom.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)