DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE

Čitanja: Dj 2, 1-11; Ps 104, 1ab i 24ac. 29bc-30. 31 i 34; Kor 12, 3b-7. 12-13 ili Gal 5, 16-25; Iv 20, 19-23.

Titular: Đulovac, Feričanci, Gornji Bogićevci, Požega – Duh Sveti – svetkovina.


Evanđelje dana (Iv 20, 19-23)

„Duh istine upućivat će vas u svu istinu.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.
Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”


Razmišljanje

  • Strah i zatvorenost učenika osvješćuje mi što je moj život bez Isusa i Njegova Duha (r. 19). Spreman sam otvoriti se životu i svijetu onoliko koliko u meni živi snaga Duha Svetog. U Njemu živim, mičem se i jesam.
  • Isus svaki dan staje u središte mojih doživljaja i iskustava i govori mi: Mir tebi! (r. 19, 21-22) Želi me posjećivati Svojim mirom i davati mi Duha radosti, posebice gdje mi dušu napadaju strah i tjeskoba.
  • Neću biti u stanju čuti Njegov glas i primiti Njegovog Duha ako ne proživljavam iskustvo prebivanja s Isusom. Od dubine moje molitve Riječju ovisit će moja osjetljivost za Njegova nadahnuća u trenutku poteškoća.
  • Isus mi svakodnevno pokazuje Svoje ruke i bok, znakove Svoje snage i Života (v. 20). Prisjetit ću se sada trenutaka potištenosti u kojima sam opipljivo doživio Njegovu utjehu. Ispričat ću te doživljaje Isusu. Slavit ću Ga za te trenutke.
  • Primite Duha Svetoga. (v. 22) Promatram Isusa koji dolazi k meni kako bi u mene udahnuo Duha. Posvješćujem sebi kako mi se isto tako približava i govori mi u svakoj molitvi i svetim Sakramentima. Mogu se ispunjavati Njegovim Duhom svakodnevno.
  • Svemogući Duh neće postati moja snaga ako Ga ne prihvatim. Ovo ovisi o mojoj odluci, čak i kad se radi o otpuštanju grijeha (v. 23). Marim li dovoljno za Njegova nadahnuća? Što mogu reći o svojoj molitvi i sakramentalnom životu?
  • Molit ću Isusa da u mene udahne Duha neugasive žeđi kojim bih Ga želio i otvarao se Njegovoj sili. Ustrajno ću ponavljati molitvu srca: „Isuse, neka me vodi nadahnuće Tvojega Duha!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)