Utorak sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Jak 4, 1-10; Ps 54, 7-9. 10-11a. 23; Mk 9, 30-37.

Titular: Lonja – Duh Sveti – svetkovina.


Evanđelje dana (Mk 9, 30-37)

„Sin Čovječji predaje se … Tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji!“

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.
I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«


Razmišljanje

  • Pažljivo ću saslušati Isusa koji se obraća dvanaestorici poput rabija i učitelja. Učenici su bili oduševljeni Isusom kojim je bila zadivljena čitava Galileja. Sada su uznemireni Njegovim riječima o odbacivanju, patnji i smrti (rr. 30-31).
  • Što mogu reći o svom životu s Isusom? Sjećam li se trenutaka provedenih s Njim kao nečeg posebnog? Koji je njihov kontekst? Gdje me življenje za Isusa najviše košta? Reći ću mu to.
  • Vidjet ću zabrinutost na licima učenika. Slušaju riječi koje ne razumiju. Isusove riječi rađaju u njima nova pitanja. Potiskuju ih u sebe jer se boje postavljati pitanja (r. 32).
  • Koje riječi iz Evanđelja rađaju u meni najviše pitanja, otpora, nemira? Jesam li ikada porazgovarao o njima s Isusom? Koje me Isusove riječi najviše dotiču u posljednje vrijeme?
  • Pridružit ću se apostolima koji se među sobom prepiru. Atmosfera je poprilično “usijana”. Spopada ih želja da budu značajni (r. 34). Što mogu reći o svojim odnosima s bližnjima? Što u njima dominira? Razumijevanje? Osjećaj sigurnosti? Borba za položaj? Žudnja da budemo važni?
  • Isus učenike vraća na prepirku koja je iza njih (r. 33-37). Želim s njima porazgovarati o tome. Učenici se ne otkrivaju. Šute (r. 34). Svaka svađa i borba za položaj ostavlja rane u srcu. Njihovo prešućivanje može produbljivati bol i napetost.
  • Isus zna sve moje vanjske i unutarnje sukobe. Predat ću Mu ih. Ušuljat ću se u Njegovo naručje poput djeteta i ponavljati: “Daj mi um, srce i dušu djeteta”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)