Četvrtak sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Jak 5, 1-6; Ps 48, 14-15ab. 15cd-16. 17-18. 19-20; Mk 9, 41-50.


Evanđelje dana (Mk 9, 41-50)

„Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.
Uistinu, ognjem će svaki od njih biti posoljen.
Dobra je sol.
Ali ako sol postane neslana,
čime ćete nju začiniti?
Imajte sol u sebi,
a mir među sobom!«


Razmišljanje

  • Pažljivo ću poslušati Isusovu dirljivu ispovijest. On je velikodušan prema svima koji imaju snage za najjednostavnije geste dobrote. Ne zaboravlja čak ni pruženu čašu vode (r. 41). Svako dobro djelo zabilježeno je na nebu.
  • Primijetit ću kakvom se nježnošću Isus brine za mene svoga učenika (r. 41). Tko god mi iskaže dobrotu poradi pripadnosti Isusu, neće mu propasti plaća. Prisjetit ću se ljudi koji su mi iskazali najjednostavniju ljudsku dobrotu. Zahvalit ću Isusu za njih.
  • Primijetit ću s kolikom strogošću Isus stigmatizira sablažnjavanje “najmanjih” (r. 42). Sablazan je poput otrova koji uništava prirodno dobro u čovjeku. Posebno se pokazuje okrutnom kada udara na najmanje, koji su poput nezaštićene i slabe biljke.
  • Pomolit ću se za ljude na koje sam loše utjecao. Predat ću ih Isusu, da On u njima ojača ono što je dobro, ono dobro koje je bilo na udaru i možda oslabjelo zbog dotične sablazni. Nisam li trenutno nekome razlog za sablazan?
  • Isus me poziva na radikalnu borbu s korijenima grijeha (rr. 43-49). Moram odlučno prerezati veze sa svime što je razlog mojih padova. Zamolit ću Isusa da mi pomogne da stanem u potpunu istinu o sebi.
  • Što najviše ubija dobro u meni i slabi moj životni poziv? Gdje uočavam izvore svojih grešnih navezanosti? Iskreno ću se zapitati želim li s njima prekinuti? Za što bih želio moliti Isusa?
  • Isus me potiče da njegujem i čuvam u sebi “sol” autentični okus kršćanskoga duha i odanost Prijateljstvu s Njim samim gr. 50). Obratit ću Mu se žarkom molitvom svoga srca: “Isuse, brani autentičnost u meni i u mom življenju za Tebe! “

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)