Petak sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Jak 5, 9-12; Ps 102, 1-2. 3-4. 8-9. 11-12; Mk 10, 1-12.


Evanđelje dana (Mk 10, 1-12)

„Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“

U ono vrijeme: Isus dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše.
A pristupe farizeji pa da ga iskušaju upitaše:
»Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i — otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih.
Stoga će čovjek ostaviti oca i majku
a prione uza svoju ženu;
i dvoje njih bit će jedno tijelo.
Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo.
Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«
U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«


Razmišljanje

  • Ući ću u mnoštvo koje hrli Isusu (r. 1). Oni su gladni Njegova nauka. Obratit ću pozornost na njihova lica, pomno Ga slušaju. Upijaju Njegove riječi.
  • Što mogu reći o svom odnosu prema Božjoj Riječi? Provjerit ću kako teče moj dan. Nalazim li u njemu prostor i vrijeme za tišinu i slušanje Riječi? Što je ono što mi pomaže, a što ono što me sprječava da se svakodnevno susrećem s Riječju?
  • Obratit ću pozornost na farizeje koji se ističu u mnoštvu. Oni su drugačiji od ljudi koji slušaju Isusa s oduševljenjem.
  • Oni ne slušaju. Oni imaju gotove recepte za život. Njihov susret s Isusom nije iskren (r. 2).
  • Zastat ću dulje nad svojim susretima s Isusom. Jesam li u njima otvoren i iskren? Mogu li razgovarati s Njim o svemu? Ima li nekih “područja moga života koje pred Njim skrivam?
  • Isus me upozorava na okorjelost srca (r. 5). Okorjelost ubija velikodušnost, naše srce čini tijesnim; zatvara ga za traženje i prepoznavanje Božje volje.
  • Pitat ću se za stanje moga srca. Mogu li reći da mi je iznad svega stalo do potrage i pronalaska Božje volje? Koje neuredne navezanosti čine moje srce tvrdim?
  • Isus podsjeća na Božji zakon bračne neraskidivosti (rr. 6-12). Gorljivo ću se pomoliti za brakove koji proživljavaju krizu i za one supružnike koji su se razišli, za njihovu djecu. Što bih htio moliti za svoje roditelje i za sebe? Ponavljat ću: “sačuvaj u meni vjernost mom pozivu”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)