NEDJELJA – PRESVETO TROJSTVO

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

NEDJELJA – PRESVETO TROJSTVO
Svetkovina

Čitanja: Pnz 4, 32-34. 39-40; Ps 33, 4-5. 6 i 9. 18-19. 20 i 22; Rim 8, 14-17; Mt 28, 16-20.

Titular: Čačinci, Daruvar – Presveto Trojstvo, Gornji Lipovac, Turnašica.

Klanjanje: Vetovo.


Evanđelje dana (Mt 28, 16-20)

„Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

U ono vrijeme:
Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:
»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!
I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«


Razmišljanje

  • U razgovoru s Ivanovim učenicima i farizejima Isus pojašnjava bit posta i pokazuje njegovo pravo mjesto u duhovnom životu (rr. 18-20). U ovoj meditaciji dublje ću razmatrati vrijednosti i motivacije kada je u pitanju prakticiranje duhovnog života.
  • “Mogu li svatovi postiti dok je zaručnik s njima?” (r. 19). Isus mi govori da je duhovna praksa važna u onolikoj mjeri u kolikoj joj pristupam poradi Njega samoga. Tražim li u izvršavanju praksi samo vlastito zadovoljstvo, osjećaj da sam izvršio svoju dužnost?
  • Osvijestit ću si svoje najučestalije duhovne prakse. Pristupam li im s ljubavlju i nutarnjim uvjerenjem? Ili ih izvršavam mehanički, automatski, po navici? Koje od njih najčešće zanemarujem?
  • Razmotrit ću pobliže svoje duhovne prakse. Koje od njih izvršavam najvjernije? Neke već godinama prakticiram i mogu li reći da su mi pomogle u produbljivanju mog odnosa s Isusom? Pomažu li mi vjerske prakse koje se izvršavaju u zajednici produbiti odnose s bližnjima?
  • Isusova prispodoba o odijelu i mješinama upozorava me na nepromišljenost i uči me mudrosti u duhovnom razlučivanju (rr. 21-22). Molit ću Isusa da me uči mudrom povezivanju onoga što je tradicionalno s novim formama koje služe razvoju mog duhovnog života.
  • Ne smijem drugima nametati svoje principe duhovnog životna kao da su jedino oni dobri i vrijedni. Istovremeno ja moram učiti obogaćivati duhovnim bogatstvom koje nalazim kod drugih ljudi.
  • Pomolit ću se za svog ispovjednika i duhovnika kako bih uz njihovu pomoć mogao dobro prepoznati i upotrijebiti darove na putu svog duhovnog razvoja. Zamolit ću također za gorljivost i ljubav u provođenju svojih duhovnih praksi. Na tu ću nakanu izmoliti himan Duhu Svetomu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)