Ponedjeljak osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: 1 Pt 1, 3-9; Ps 110, 1-2. 5-6. 9. 10c; Mk 10, 17-27.

Klanjanje: Čaglić, Zdenkovac.


Evanđelje dana (Mk 10, 17-27)

„Što imaš, prodaj i idi za mnom!“

U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju, dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš:
Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno!
Ne otmi!
Poštuj oca svoga i majku!«
On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje: idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.
Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«
Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«


Razmišljanje

  • Zamolit ću Duha Svetoga da mi pomogne cijelim srcem i umom ući u scenu susreta ovog mladića s Isusom. Obratit ću pozornost na njegov entuzijazam i spontanost s kojom prilazi Isusu (r. 17). U njemu postoji velika čežnja da sluša Učitelja.
  • “Što mi je činiti da baštinim život vječni?” (r. 17). Mladić pita i moli Isusa za “najviše”. Što danas mogu reći Isusu o svojim čežnjama? Što me najviše zanima u životu? Za što živim? Udubit ću se pobliže u svoje najveće čežnje.
  • Samo je Bog dobar (usp. r. 18). Ispisat ću na komadićima papira “bogatstva” koja posebno cijenim i posvećujem im puno vremena. Iskreno ću se upitati i slijediti spontani odgovor moga srca: Koje mjesto, usred svih tih bogatstava, zauzima moja ljubav prema Bogu?
  • Mladić ispovijeda da se od mladosti pridržava zapovijedi. Isus primjećuje da u njemu postoji čežnja za nečim višim (rr. 19-20). Zastat ću i zapitati se za svoju vjernost Božjim zapovijedima. Jesam li u stanju izdići se iznad onoga što je neophodno potrebno mom životu?
  • Kontemplirat ću Isusa koji gleda na ovog mladića s ljubavlju. Poziva ga da sve proda, razdijeli i pođe za njim (r.21). U mladiću se javlja otpor i tuga (r. 22). Rastužuju ga njegove navezanosti.
  • Neposloženi prioriteti mogu ubiti čak i najveće čežnje. Ako se u meni javlja tuga na pomisao odustajanja od nečega radi Isusa, može to biti signal nedostatka slobode i distanciranosti od mojih “bogatstava” (rr. 23-25).
  • Čega se ne mogu odreći za Isusa? U iskrenom ću razgovoru reći za to Isusu. Usrdno ću Ga moliti za velike duhovne želje i za slobodu srca da ih uzmognem slijediti. S povjerenjem ću mu priznati: “Tebi je sve moguće” (r. 27).

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)