Utorak osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Pt 1, 10-16; Ps 97, 1. 2-3ab. 3cd-4; Mk 10, 28-31.


Evanđelje dana (Mk 10, 28-31)

„Primit ćete – s progonima – sada stostruko i u budućem vijeku život vječni.“

U ono vrijeme: Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja — i u budućem vijeku život vječni.
A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.«


Razmišljanje

  • Zastat ću nad Petrovim riječima (r. 28). On je svjestan da je ostavio sve da bi bio s Isusom. Moguće je da se već neko vrijeme spremao da to izgovori naglas.
  • Petar dijeli s Isusom ono što proživljava. Koje je moje najveće odricanje vezano uz opredjeljenje za Isusa? Što bih Mu sada želio reći o tome?
  • “Evo, mi sve ostavismo…” (r. 28). Koje se emocije bude u meni dok slušam ovo Petrovo povjeravanje? Mogu li uputiti Isusu slične riječi? Jesam li spreman napustiti sve radi Njega?
  • Pažljivo ću slušati Isusov odgovor (rr. 29-30). Upućuje ga meni osobno. Pita me mogu li radi Njega ostaviti… Zastat ću podulje na svakoj od vrijednosti koju spominje. Pitat ću svoje srce koja od njih za mene predstavlja najveće blago?
  • Isus mi obećava da mi On, kada sam darežljiv u odnosu na Njega, nadoknađuje stostruko (r. 30). Mogu li reći da se Isusovo obećanje nekada obistinilo u mom životu? Sjetit ću se pojedinosti toga događaja.
  • Obratit ću pozornost da Isus kaže: “s progonstvima” (r. 30). To nam lako može promaknuti. Isus otvoreno govori da će biti velikodušan prema meni već ovdje na zemlji, što ne znači da će me lišiti kušnji i patnji. Pa ipak, Njegova je velikodušnost vječna, a patnja samo privremena.
  • Uzurpiranje prava prvenstva jedno je od većih iskušenja u životima Isusovih učenika (r. 31). Žarkom ću molitvom ponavljati riječi: “Isuse, Ti si mi dovoljan! Pouči me poniznosti”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)