Srijeda osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 1 Pt 1, 18-25; Ps 147, 12-13. 14-15. 19-20; Mk 10, 32-45.


Evanđelje dana (Mk 10, 32-45)

„Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan.“

U ono vrijeme: Putovali učenici uzlazeći u Jeruzalem. Isus je išao pred njima te bijahu zaprepašteni, a oni koji su išli za njima, prestrašeni.
Tada Isus opet uze dvanaestoricu i poče im kazivati što će ga zadesiti: »Evo, uzlazimo u Jeruzalem, i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt, predati poganima, izrugati i popljuvati. Izbičevat će ga, ubit će ga, ali on će nakon tri dana ustati.«
I pristupe mu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« A oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati — to je onih kojima je pripravljeno.«
Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«


Razmišljanje

  • Pokušat ću se uživjeti u ono što proživljavaju Ivan i Jakov. Gledam ih kako prilaze Isusu. Mole Ga da u vječnosti zauzmu mjesto koje će Njemu biti najbliže (rr. 35-37). Postoji li u meni slična želja? Žudim li za Isusovom blizinom? Na koji način je tražim u svojoj svakodnevici?
  • “Što želite da vam učinim?” (r. 36). Isus me potiče da Ga molim. Mogu biti siguran da me On, kada god Mu se približavam u molitvi, tamo čeka, spreman da sluša moje prošnje.
  • “Ne znate što ištete” (r. 38). Isus mi osvještava da mi ono za što uporno molim, često nije do kraja poznato i sagledavam samo jednu stranu stvarnosti svoje potrebe. On je taj koji zna i drugu stranu volju Oca, koji traži moje dobro. Vjerujem li da On najbolje zna što je za mene dobro?
  • Zamislit ću sliku Boga Oca, koji mi priprema mjesto u vječnosti (r. 40). Osvijestit ću si da svaki dan na mene misli i očekuje me. Prići ću Mu kao što dijete prilazi voljenom Ocu. Zamolit ću Ga s ljubavlju da mi sačuva moje mjesto u vječnosti.
  • Ne znam što je sve u kaležu iskustava koja još moram ispiti u ovom životu (r. 39). Sjetit ću se da ga je za mene pripremio Isus koji uvijek želi moje dobro. U gorljivoj molitvi ću ga zamoliti da s ljubavlju prihvaćam sve što za mene priprema svaki dan.
  • Isus mi pokazuje evanđeoski put do neba. To je put služenja, oslobođen nezdrave rivalizacije i nadmetanja (rr. 41-45). Upozorava me da se ne povodim za modom ovoga svijeta koji demonstrira svoju moć i snagu nad drugima.
  • Pogledat ću na sebe pri susretima s bližnjima usred svakodnevnih obveza. Što u meni prevladava: stav ljubaznosti i služenja ili rivalizacije i usredotočenosti na sebe. Što bih htio zamoliti Isusa?

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)