Sv. Karlo Lwanga i drugovi, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Karlo Lwanga i drugovi, mučenici
Spomendan

Čitanja: 2 Pt 1, 1-7; Ps 90, 1-2. 14-15ab. 15c-16; Mk 12, 1-12.


Evanđelje dana (Mk 12, 1-12)

„Pograbe sina njegova ljubljenoga, ubiju ga i izbace iz vinograda.

U ono vrijeme: Uze Isus svećenicima, pismoznancima d starješinama zboriti u prispodobama:
»Čovjek vinograd posadi, ogradom ogradi, iskopa tijesak i kulu podiže pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. I u svoje vrijeme posla vinogradarima slugu da od njih uzme dio uroda vinogradskoga. A oni ga pograbiše, istukoše i otposlaše praznih ruku. I opet posla k njima drugoga slugu: i njemu razbiše glavu i izružiše ga. Trećega također posla: njega ubiše. Tako i mnoge druge: jedne istukoše, druge pobiše.«
»Još jednoga imaše, sina ljubljenoga. Njega naposljetku posla k njima misleći: ‘Poštovat će sina moga.’ Ali ti vinogradari među sobom rekoše: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i baština će biti naša.’ I pograbe ga, ubiju i izbace iz vinograda.
Što li će učiniti gospodar vinograda? Doći će i pobiti te vinogradare i dati vinograd drugima.
Niste li čitali ovo Pismo:
Kamen što ga odbaciše graditelji,
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo,
kakvo čudo u očima našim!«
I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva. Razumješe da je protiv njih izrekao prispodobu pa ga ostave i odu.


Razmišljanje

  • Isus mi želi ispričati prispodobu o mom vlastitom život. Život sam primio od Njega. On je u njega „investirao” svu Svoju ljubav. Stalo Mu je da ga proživim plodonosno. Pozvat ću Ga u svoju meditaciju. Sjest ću podno Njegovih nogu i slušati Ga svim svojim umom, srcem i voljom.
  • Vinograd je moj život. Bog je njegov Gospodar. Opremio ga je svime što je potrebno da donese plodove. Dao mi ih je u najam (r. 1). Primjećujem li bogatstvo darova koje sam od Boga primio?
  • Bog od mene očekuje plodove u određenom vremenu (r. 2). Daje mi vremena za rast, dozrijevanje i donošenje plodova. Jesam li strpljiv u svom procesu sazrijevanja? Osvrnut ću se na put razvoja svog poziva.
  • Obratit ću pozornost na ponašanje najamnika prema gospodaru (rr. 3-8). Oni omalovažavaju njegovu strpljivost i dobrotu. Ponašaju se kao da su gospodari samih sebe i vinograda. Do samog se kraja poigravaju njegovom dobronamjernošću i izazivaju vlastitom samovoljom.
  • Osvijestit ću si koliko je Bog strpljiv i dobar prema mojim slabostima i padovima. Poslao mi je čak i Svog jedinog Sina da spasi vinograd moga života (r. 6). Kako odgovaram na Njegove poticaje i pozive da se obratim?
  • Ignorirana i odbijena Božja ljubav postat će kamen spoticanja onima koji je ne primaju (rr. 10-11). Odbacivanje Božje ljubavi najveća je paklena muka koju si čovjek nanosi lišavajući sam sebe radosti vječnog postojanja u vinogradu Gospodnjem.
  • Koji se osjećaji javljaju u meni dok slušam ovu Isusovu prispodobu? Koju mi istinu o meni samome otkriva? Njemu ću povjeriti i iznijeti svoje dojmove i otkrića. Molit ću Ga da se nikada ne udaljim od Njegove Riječi (r. 12), već da joj dopustim da me uvijek iznova suočava s istinom o mom životu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)