Utorak devetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 2 Pt 3, 12-15a. 17-18; Ps 89, 2-4. 10. 14. 16; Mk 12, 13-17.

Obljetnica posvete crkve: Gornji Bogićevci.


Evanđelje dana (Mk 12, 13-17)

„Caru podajte carevo, a Bogu Božje!“

U ono vrijeme: Pošalju Isusu neke od farizeja i herodovaca da ga uhvate u riječi. Oni dođu i kažu mu: »Učitelju, znamo da si istinit i ne mariš tko je tko jer nisi pristran, nego po istini učiš putu Božjemu. Je li dopušteno dati porez caru ili nije? Da damo ili da ne damo?« A on im reče prozirući njihovo licemjerje: »Što me iskušavate? Donesite mi denar da vidim!« Oni doniješe. I reče im: »Čija je ovo slika i natpis?« A oni će mu: »Carev.« A Isus im reče: »Carevo podajte caru a Bogu Božje!« I divili su mu se.


Razmišljanje

  • Zagledat ću se u Isusa koji, napadnut podlim riječima, zadržava unutarnji mir u srcu i raskrinkava ljudsko licemjerje. Zamolit ću Ga da me prožme Svojom mudrošću i unutarnjim mirom.
  • Obratit ću pozornost na izopačenost pismoznanaca i starješina. Oni iskorištavaju druge ljude za postizanje svojih nečasnih namjera (r. 13). U svoju prevrtljivost oni uvlače i druge ljude.
  • Iskreno ću se upitati: ne pribjegavam li u svom životu sličnim stavovima? Iskorištavam li druge ljude za svoje planove? Osjećam li da mnome manipuliraju drugi ljudi? Mogu li oprostiti?
  • Obratit ću pozornost na licemjerje farizeja. Oni Isusu upućuju lijepe riječi, ali zapravo Ga podmuklo žele uništiti (rr. 14-15). Razmišljam o Isusu koji i danas pati u svakom čovjeku kojeg podmuklo ranjavaju.
  • Prozirući njihovo licemjerje… (r. 15) Isus zna što je skriveno u ljudskom srcu. Njegovim očima ništa ne promiče. On pomaže spoznati istinu svakome tko je traži iskrena srca.
  • Pozvat ću Isusa u svoje susrete s bliskim ljudima, u svoje razgovore i molitve. Molit ću Ga da mi pomogne prozreti dubine i nakane moga srca.
  • Isus mi daje primjer poštenog stava prema Bogu i ljudima (r. 17). Mogu li pošteno reći da moj život pripada Bogu? Izvršavam li pošteno svoj poziv u obitelji i zajednici? Ponavljat ću iz sveg srca: „Bože, daj mi pravedno i pošteno srce!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)