Sv. Barnaba, Apostol

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Barnaba, Apostol
Spomendan

Čitanja: Dj 11, 21b-26; 13, 1-3; Ps 97, 1. 2-3ab. 3cd-4. 5-6; Mt 10, 7-13.


Evanđelje dana (Mt 10, 7-13)

„Besplatno primiste, besplatno dajte!“

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima:
»Putem propovijedajte:
‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite, zloduhe izgonite!
Besplatno primiste, besplatno dajte!
Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase,
ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa.
Ta vrijedan je radnik hrane svoje.
U koji god grad ili selo uđete,
razvidite tko je u njemu dostojan:
ondje ostanite sve dok ne odete.
Ulazeći u kuću, zaželite joj mir.
Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju.
Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati.


Razmišljanje

  • Isus daje svojim učenicima poslanje da naviještaju kraljevstvo Božje riječima koje podsjećaju na drevne proroke, i preporuča im da žive u sladu s onim što naviještaju. Po siromaštvu (Mt 10, 9-10) oni trebaju omogućiti ljudima da spoznaju da se približilo kraljevstvo Božje. Njihov život bez stalna boravišta očituje da je Isusov učenik uvijek na putu prema Kraljevstvu.
  • Zamislit ću scenu koju opisuje Luka. Isus je sa Svojim učenicima. Vidim njihova lica, njihove oči uprte u Isusa. Žele čuti ono što im Učitelj upravo govori.
  • Što mogu reći o stavu kojim ja slušam? Ima li u meni gorljivosti i otvorenosti za slušanje Riječi? Koje me emocije prate dok razmatram evanđeoski tekst?
  • Obratit ću pozornost na Isusove riječi iz kojih izbija veliko povjerenje. Isus računa na mene. Obraća se meni osobno. S jedne strane mi govori tko sam ja po samoj činjenici da pripadam Njemu, a s druge me strane brižno upozorava na ono što mi se može dogoditi ako izgubim svoj identitet.
  • Vi ste sol zemlje. (r. 13) Trebao bih biti poput soli koja daje jelima okus i čuva njihovu svježinu. Donosi li svjedočanstvo moga života okus i svježinu u obitelj i zajednicu u kojoj živim?
  • Vi ste svjetlost svijeta. (r. 14) Mogu li reći da je moj život čitljivo svjedočanstvo pripadnosti Isusu? Je li moja vjera i njezin odraz na moj svakodnevni život svjetlo koje pomaže svima u kući (r. 15)?
  • Zamolit ću Isusa da u meni oživi žarku želju da o Njemu svjedočim svojim svakodnevnim životom. Također ću moliti da probudi u meni želju za jednostavnošću i transparentnošću života.
  • U završnoj ću molitvi predati Isusu sve ljude koje mi svakodnevno šalje. Molit ću se i za sve one koje sam susreo u životu, koje sam sablaznio lošim primjerom i svojom slabošću.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)