Srijeda šesnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Jr 1, 1. 4-10; Ps 70, 1-2. 3-4. 5-6ab. 15ab i 17; Mt 13, 1-9.


Evanđelje dana (Mt 13, 1-9)

„Davaše plod stostruk.“

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama:
»Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.«
»Tko ima uši, neka čuje!«


Razmišljanje

  • Prići ću Isusu dok sjedi pokraj jezera (r. 1). Sjest ću pokraj Njega. Ostat ću tako u šutnji s Njim. Isusu je dovoljna moja prisutnost. Uživa u tome da sam pored Njega.
  • Zastat ću i osluhnuti svoje srce. Koji se osjećaji bude u meni dok u tišini stojim pored Isusa? Pojavljuju li se želje i kakve su? Reći ću Mu za njih.
  • Mnoštvo postaje sve brojnije. Isus ustaje i ulazi u lađu (r. 2). Ja sam među mnoštvom koje ostaje na obali. Poslušat ću Njegovu prispodobu. To je prispodoba o meni, o mome životu.
  • Isus mi govori o Svojoj Riječi koju mi svakodnevno pruža. Osvješćuje mi što se događa s Njegovom Ríječju u mome životu: onda kada Ga slušam, onda kada tu Riječ primam, onda kada po Njoj živim.
  • Isus uspoređuje Riječ sa zrnjem (r. 3). Ono u sebi skriva neizmjernu snagu života. Međutim, vrlo je osjetljivo, krhko, nevidljivo. O meni ovisi što će se dogoditi s Njegovom Riječju u mom životu. O tome odlučuje moje srce. Ono je najvažniji „organ sluha”.
  • Slušajući Isusovu prispodobu pitat ću se o svom srcu (rr. 4-8). Je li ono tvrdo poput ugažene staze? Ili je možda plitko poput zemlje u kršu ili pak zagušeno poput polja zaraslog u trnje? A možda je plodno kao dobra zemlja?
  • Što moje srce čini tvrdim? Što plitkim? Što ga zagušuje? Što ga čini dobrim? Razgovarat ću s Isusom o svom srcu. Zamolit ću Ga da mi pokaže što me zatvara prema Njegovoj Riječi.
  • Ponavljat ću jednostavnu molitvu: „Isuse, daj mi srce duboko, otvoreno Tvojoj Riječi!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)