Utorak sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Jr 14, 17-22; Ps 78, 8. 9. 11 i 13; Mt 13, 36-43.


Evanđelje dana (Mt 13, 36-43)

„Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta.“

U ono vrijeme: Isus otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti i na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.«
»Tko ima uši, neka čuje!«


Razmišljanje

  • Ako pozorno slušam Isusa, shvatit ću da pripovijedajući prispodobu o dobrom sjemenu i kukolju, pripovijeda za mene i o meni (rr. 2430). Prići ću Isusu i zamoliti Ga da mi je pojasni.
  • Od početka prispodobe Isus mi skreće pozor nost na postojanje dobrog sjemena u svijetu (r. 37). Koje „sjeme dobra” primjećujem u svojoj obitelji, zajednici, u svojim bližnjima i u sebi? Za koje bih Mu dobro najviše želio zahvaliti?
  • Isus me podsjeća na to da će tamo gdje uspije: LA va dobro, davao pokušavati zasijati zlo (r. 39). Dobro često uspijeva usred nevolja i među kukoljem. Moj razvoj prema dobru može se odvijati uslijed jakih iskušenja. S kojim se životnim vrijednostima najviše osjećam na kušnji?
  • Dobro i zlo će koegzistirati do svršetka svijeta. Na Bogu je konačno odvajanje dobra od zla (rr. 40-41). Povjeravam se Njegovoj Providnosti i molim Ga da unatoč i uslijed mojih slabosti, pobijedi dobro u meni.
  • Molit ću Isusa za vrlinu strpljivosti i poniznosti u svakodnevnoj borbi sa svojim slabostima, da mi udijeli milost ispravnog razlučivanja dobra i zla u mome životu.
  • Isus me podsjeća da će sve sablazni i sve nepravde biti poništene. On sam izvršit će to djelo (rr. 41-42). Naneseno zlo neće proći nekažnjeno.
  • Konačna pobjeda neće pripasti zlu, već dobru. Vjerujem li u to? Svaki dan mogu sebi ponavljati da me Otac čeka u Svom Kraljevstvu (r. 43). Ponavljat ću žarku molitvu: „Oče, uščuvaj u meni ono što je dobro, a sažeži ono što je loše.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)