Subota sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 26, 11-16. 24; Ps 68, 15-16. 30-31. 33-34; Mt 14, 1-12.


Evanđelje dana (Mt 14, 1-12)

„Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu.“

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.
Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.
A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.


Razmišljanje

  • Današnje Evanđelje upućuje me na životne stavove dviju osoba: Heroda i Ivana Krstitelja. Ovu su dvije sasvim suprotne životne priče. Molit ću Duha Svetog da mi pomogne da u njihovu svjetlu mogu prosuditi svoje životne stavove.
  • Herod živi u tjeskobi. Njegov mu grijeh priječi da susretne Isusa. U njemu vidi Ivana Krstitelja koga je dao pogubiti (rr. 1-2, 10). Ustrajnost u grijehu deformira njegovu interpretaciju stvarnosti. Zatvara se u grižnju savjesti.
  • Što mogu reći o stanju svoga duha? Je li u meni mir ili nemir? Ima li u mojoj životnoj priči zaostataka zatajenih grijeha, neizliječenih rana? Puštam li Isusa u cijelu arhivu svojega života?
  • Obratit ću pozornost na Herodovo ponašanje. Ima vlast, a istodobno je rob ljudskih mišljenja i vlastite požude. Svoju moć koristi u nečasne svrhe (rr. 3-11).
  • Pažljivo ću razmotriti svoju slobodu srca. Imam li unutarnju slobodu u ostvarivanju svoga životnog poziva? Postoji li nešto što me sputava: mišljenja drugih ljudi, odnosi, putenost? Što bih želio zatražiti od Isusa?
  • Zadržavam se kod Ivana Krstitelja. Divim se njegovoj unutarnjoj slobodi od ljudskog mišljenja. U stanju je izjasniti se za istinu, čak i po cijenu života (rr. 4-5, 10). On je svoj život temeljio na Riječi Božjoj, na stijení.
  • Zapitat ću se o vrijednostima poziva koji sam odabrao. Jesam li im vjeran po svaku cijenu? Je li Božja volja moja stijena na kojoj temeljim svoje odluke i djela? Ponavljat ću u srcu molitvu: „Želim Ti biti vjeran, Gospode, do kraja svojih dana!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)