OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Izl 16, 2-4. 12-15; Ps 78, 3. 4bc. 23-24. 25 i 54; Ef 4, 17. 20-24; Iv 6, 24-35.


Evanđelje dana (Iv 6, 24-35)

„Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli.““

U ono vrijeme: Kada mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« Rekoše mu onda: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše mânu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim.« Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.« Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.« Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.


Razmišljanje

  • Ako je moguće, pokušat ću proživjeti ovu meditaciju pred Presvetim Sakramentom.
  • Ljudi koji su bili čudesno nahranjeni pod dojmom su Isusove moći. Oni ga traže. Osluškivat ću Isusov razgovor s mnoštvom. On im razotkriva njihove stvarne želje i motivacije: Tražite me (…) stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. (rr. 24-26)
  • Isus ljudima osvješćuje da ne traže Njega jer su vezani za svoje potrebe. Zamolit ću Isusa da mi otkrije moje navezanosti i brige u kojima više tražim sebe nego Njega.
  • Za jedno se zaista vrijedi brinuti za hranu koja traje vječno (r. 27). Ta hrana je Isus. Pogledat ću svoje svakodnevne izbore i vrijednosti po kojima živim. Što je ono od čega u najvećoj mjeri živim u svakodnevici? Gledam li život iz perspektive Vječnosti?
  • Isus je Očev pečat Njegov najdragocjeniji dar. Očeva je želja da povjerujem da je poslao Sina koji može zadovoljiti sve moje želje (rr. 28-32). Zapitat ću se iskreno u nazočnosti Boga Oca: vjerujem li da On može zadovoljiti sve moje želje?
  • Isus je sišao na svijet radi mene. Želi biti moj svakodnevni Kruh da mogu živjeti zauvijek (r. 35). Posvijestit ću da se u euharistijskom Kruhu krije Isus koji za mene želi Vječnost. Želi da dolazim k Njemu. Što mogu reći o svom odnosu s euharistijskim Isusom?
  • Zamolit ću Isusa za dar snažne čežnje za Euharistijom kao i za duboku vjeru u istinu da je On postao Kruhom kako bih se ja mogao sititi Njime. Razmislit ću na koji način bih mogao oživjeti svoj kontakt s Presvetim Sakramentom. Ispričat ću to Isusu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)