Ponedjeljak devetnaestog tjedna kroz godinu

Ernst Zimmermann, Isus i ribari, 1879.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Ez 1, 2-5. 24-28c; Ps 148, 1-2. 11-12. 13-14a. 14bcd; Mt 17, 22-27.


Evanđelje dana (Mt 17, 22-27)

„Ubit će ga, ali on će uskrsnuti. Sinovi su oslobođeni poreza.“

U ono vrijeme: Kad su se jednoć učenici okupili oko Isusa u Galileji, reče im Isus: »Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti.« I ožalostiše se silno.
Kad stigoše u Kafarnaum, pristupe Petru oni što ubiru dvodrahme pa mu rekoše: »Učitelj vaš ne plaća dvodrahme?« »Plaća«, odgovori. A kad on uđe u kuću, pretekne ga Isus: »Što ti se čini, Šimune? Kraljevi zemaljski od koga ubiru carinu ili porez? Od svojih sinova ili od tuđih?« Kad on odgovori: »Od tuđih!«, reče mu Isus: »Sinovi su, dakle, oslobođeni. Ali da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta i naći ćeš stater. Uzmi ga pa im ga podaj za me i za se.«


Razmišljanje

  • Približit ću se apostolima koji slušaju povjerljivo Isusovo izlaganje. Nalaze se u Galileji gdje su doživjeli prekrasne trenutke svoga poziva, divili se Isusovim čudima okruženi mnoštvom. Sada im Isusa najavljuje da će biti ubijen i da će zatim uskrsnuti. Savladava ih duboka tuga (rr. 22-23).
  • Što je u mom druženju s Isusom bilo, i još uvijek jest, najvažnije duhovno iskustvo za mene? Koje mi je riječi iz Evanđelja najteže prihvatiti? Kada proživljavam svoj odnos s Isusom, što me najviše rastužuje?
  • Učenici su se silno rastužili kada su čuli najavu smrti (r. 23). Uronjeni u tugu, nisu zapazili da im Isus najavljuje uskrsnuće. Tuga otupljuje njihov sluh. Što mogu reći o svom osobnom iskustvu tuge? Kakav utjecaj ima na moj odnos s Isusom, na slušanje Njegove Riječi?
  • Šimun Petar sluša pritužbe na Isusov račun. Isus prvi pokreće razgovor s Petrom da umiri njegovo srce (rr. 24-26). U svom se životu suočavam s mnogim teškim pitanjima o vjeri, optužbama na račun Isusa i Njegove Crkve. Isus me upozorava i poziva da razgovaram s Njim o tome.
  • Muče li me pitanja koja još nisam priznao pred Isusom? Povjerit ću Isusu misli i osjećaje koji me tište.
  • Isus me uči ljubavi i razboritosti u dijalogu s ljudima koji imaju drugačiji svjetonazor (r. 27). Prvenstveno treba imati na umu čovjeka da ga ne sablažnjavamo svojim stavovima. Isus me uči razboritom ustupanju. Uvijek mi je spreman u tome pomagati.
  • Povjerit ću Isusu sve one koji ne prihvaćaju moja uvjerenja, pripadnost Isusu i Njegovoj Crkvi. Pomolit ću se za međusobnu ljubav i poštovanje prema svim ljudima. Češće ću moliti za njih, za dar vjere i milost da zavole Isusa.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)