Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: Ez 9, 1-7. 10, 18-22; Ps 112, 1-2. 3-4. 5-6; Mt 18, 15-18. ili spomendana Mudr 3, 1-9; Ps 115, 10-11. 12-13. 16-17; Iv 15, 12-17.

Obljetnica posvete crkve: Končanica, Voćin.


Evanđelje dana (Mt 18, 15-18)

„Ako te posluša, stekao si brata.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.«
»Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu«.


Razmišljanje

  • Isus mi je u Evanđelju ostavio važnu poruku koja mi može biti svjetlost i podrška u izgradnji bratskih odnosa, posebno u konfliktnim situacijama. Poziva me da se potrudim oko zacjeljivanja ranjenih odnosa.
  • Isus preda me stavlja brata koji se ogriješio o mene. Sva Njegova briga usredotočena je na spasenje brata. Isus želi da se pozabavim bratom koji me je povrijedio, umjesto ranama koje mi je nanio.
  • Sjetit ću se ljudi koji su me povrijedili. Jesam li u stanju priznati što je ono što me najviše vrijeđa? Jesam li danas slobodan od kopanja po nepravdi koja mi je nanesena?
  • Pozvat ću Isusa u moje najzahtjevnije odnose. Zamolit ću Ga da me oslobodi vezanosti za bol i osjećaja nepravde.
  • Isus me poučava kako koriti. Pažljivo ću po slušati Njegove riječi (rr. 16-17). Kako moje srce reagira na njih? Jesam li spreman kročiti stazom koju mi pokazuje Isus?
  • Što mi je najteže kada treba druge opomenuti? Jesam li u stanju pridobiti čovjeka kojega opominjem? Ili ih možda odbijam od sebe?
  • Posvijestit ću si kako sam veliki dar primio po sakramentu pomirenja (r. 18). Isus me želi oslobađati od mojih grješnih odnosa. Što bih Mu to trebao predati u sakramentu ispovijedi?
  • Isus me podsjeća na veliku snagu koja leži u zajedničkoj molitvi (r. 19). Potiče me da svoje najteže probleme podijelim sa svojima u obitelji i zajednici. Za što bih se sada želio pomoliti sa svojom zajednicom?

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)