Sv. Pio X., papa

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Pio X., papa
Spomendan

Čitanja: Ez 24, 15-24; Ps Pnz 32, 18-19. 20. 21; Mt 19, 16-22.

Obljetnica posvete crkve: Podravska Moslavina.


Evanđelje dana (Mt 19, 16-22)

„Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš pa ćeš imati blago na nebu!“

U ono vrijeme: Gle, pristupi Isusu neki čovjek i reče: »Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?« A on mu reče: »Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi.« Upita ga: »Koje«? A Isus reče:
Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno!
Poštuj oca i majku!
I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!
Kaže mu mladić: »Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?« Reče mu Isus: »Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.


Razmišljanje

  • Mladić Isusa naziva Učiteljem i pita Ga za dobro (r. 16). Isus ga potiče da dublje preispita svoj odnos prema Bogu.
  • Što mogu reći o svom osobnom odnosu s Isu som? Zašto vjerujem u Njega? Za što Mu se molim? Koja definicija Isusa mi je najbliskija? Tko je Isus za mene u mom osobnom duhovnom iskustvu?
  • Ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi. (r. 17) Isus mi pokazuje put na kojem mogu istinski okusiti Život. U mislima ću proći kroz Deset zapovijedi izgovarajući ih kao prošnju, molitvu. Ispred svake zapovijedi izgovorit ću riječ „Želim…”.
  • Ispred koje zapovijedi mi je bilo najteže izreći „Želim…”? Koje mi se zapovijedi od moje mladosti najteže pridržavati? Povjerit ću Isu su svoje misli. Što bih Ga sada želio zamoliti?
  • Hoćeš li biti savršen… (r. 21) Postoji li u meni doista želja za svetošću  bezuvjetnim preda njem samoga sebe u Isusove ruke? Drugim riječima: je li ta moja želja veća od drugih mojih želja? Jesam li spreman ostaviti sve drugo po radi Njega?
  • Priča o ovom mladiću ukazuje na to da „osta janje pri svome” i nedostatak odlučnog opredjeljenja za Isusa može u meni probuditi i pro dubiti životnu tugu. Donijet ću pred Isusa sav svoj imetak”.
  • Molit ću Ga da ono što posjedujem nikada ne postane uzrok tuge i udaljavanja od Njega. Obnovit ću svoje predanje Bogu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)