Petak dvadesetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ez 37, 1-14; Ps 106, 2-3. 4-5. 6-7. 8-9; Mt 22, 34-40.


Evanđelje dana (Mt 22, 34-40)

„Ljubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga!“

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«


Razmišljanje

  • Zastat ću nad nepoštenim ponašanjem farizeja. Uočavam kako jedan od zakonoznanaca pokušava izmanipulirati Isusa u namjeri da Ga iskuša (rr. 34-35). Tužna je ovo slika licemjerja i podlosti „religioznih ljudi”.
  • Razmislit ću o svojim razgovorima, odnosima s ljudima, molitvama. Ima li u mojim stavovi ma jednostavnosti i iskrenosti? Kako izgleda moj svakodnevni ispit savjesti?
  • Privit ću se uz Isusovo Srce i zapitati se zanima li me doista ono što je najvažnije za mene i naj veće u mome životu (r. 36). Zamolit ću Ga da raskrinka u meni osrednjosti, mlakosti i dvoličnosti.
  • Promotrit ću svoj život i svoj poziv. Sagledat ću kako je na njih utjecala moja vjernost ili ne vjernost zapovijedima, zavjetima, obećanjima. Kakvi se osjećaji i želje rađaju u mome srcu?
  • Pažljivo ću saslušati Isusa koji me gleda duboko u oči i važno naglašava: Ljubi Gospodina Boga svojega… (r. 37) On želi biti prvi u mome srcu, duši i umu. Što me doista povezuje s Bogom?
  • Zamislit ću da mi Isus dovodi ljude s kojima dijelim svoju svakodnevicu: one drage i one teške. Nježno ih grli i govori mi: „Želim da ih voliš.” (r. 39) Približit ću Mu se s osobom koju mi je najteže voljeti. Zamolit ću Ga: „Nauči me kako da je volim, sam ne mogu!”
  • Moj duboki odnos s Bogom otkrivat će se u mojim dubokim odnosima s drugim ljudima. I obrnuto: moji formalni odnosi s drugim ljudima razotkrivat će moje formalne odnose s Bogom (r. 40). U žarkoj molitvi ponavljat ću: „Isuse, nauči me ljubiti cijelim mojim bićem.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)