DVADESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DVADESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Jš 24, 1-2a. 15-17. 18b; Ps 34, 2-3. 16-17. 18-10. 20-21. 22-23; Ef 5, 21-32; Iv 6, 60-69.


Evanđelje dana (Iv 6, 60-69)

„Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“

U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše:
»Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus, znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su. A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.« Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: »Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.«
Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.«


Razmišljanje

  • Ući ću u pretrpanu sinagogu gdje Isus podučava. Tamo su i Njegovi učenici. Obratit ću pozornost na to kako dolazi do promjene raspoloženja kod slušatelja (r. 60). Iskazuju nestrpljenje i nezadovoljstvo. Za mnoge su ove Isu sove riječi neprihvatljive. Oni odlaze (r. 66). U sinagogi je sve manje ljudi.
  • Primijetit ću da Isus ne pokušava zadržati učenike na silu. Dopušta im da odu iako silno pati zbog toga. Ukazuje na razlog njihova odlaska: Ima ih među vama koji ne vjeruju. (r. 64)
  • Na koje riječi iz Evanđelja mi je najteže pristati? Od kojih Isusovih riječi najčešće odlazim? Isus ne traži da ih razumijem. Traži, međutim, moju vjeru. Mogu li Mu povjerovati?
  • Isus mi govori o vrijednosti Svoje Riječi. To nije ljudska riječ. Njegove su riječi duh i život (r. 63). Njegova Riječ može dosegnuti do mojih najdubljih dubina i preobraziti ih. Zamolit ću Duha Svetoga za dar da prionem uz Isusove riječi i povjerujem u njihovu izuzetnu vrijednost.
  • Razgovarat ću s Isusom o boli koju je doživio zbog neshvaćenosti i odlaska učenika. Upitat ću Isusa koje moje nevjere su uzrok Njegove najveće patnje?
  • Da možda i vi ne kanite otići? (r. 67) Isus razotkriva sumnje skrivene u srcima apostola. Vraćam se mislima u svoju životnu priču i pri sjećam se najsnažnijih kriza vjere i životnog poziva. Što je do njih dovelo?
  • Povjerit ću Isusu što je ono što me najviše stavlja na kušnju da Ga napustim. Povjerit ću Mu svoje dileme i krize. Zamolit ću Petra da se moli zajedno sa mnom: Gospodine, kome da idemo? (r. 68) Ovaj tjedan češće ću ponavljati te riječi, pogotovo u teškim trenutcima. One će postati moja strjelovita molitva.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)