Ponedjeljak dvadeset i prvog tjedna kroz godinu

James Tissot, Ana i i Kajfa, 19. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: 2 Sol 1, 1-5. 11b-12; Ps 95, 1-2a. 2b-3. 4-5; Mt 23, 13-22.


Evanđelje dana (Mt 23, 13-22)

„Jao vama, slijepe vođe!“

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Zaključavate kraljevstvo nebesko pred ljudima; sami ne ulazite, a ne date ući ni onima koji bi htjeli.«
»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Obilazite morem i kopnom da pridobijete jednog sljedbenika. A kad ga pridobijete, promećete ga u sina paklenoga dvaput goreg od sebe.«
»Jao vama! Slijepe vođe! Govorite: ‘Zakune li se tko Hramom, nije ništa. Ali ako se zakune hramskim zlatom, veže ga zakletva.’ Budale i slijepci! Ta što je veće: zlato ili Hram što posvećuje zlato? Nadalje: ‘Zakune li se tko žrtvenikom, nije ništa. Ali ako se zakune darom što je na njemu, veže ga zakletva.’ Slijepci! Ta što je veće: dar ili žrtvenik što dar posvećuje? Tko se dakle zakune žrtvenikom, kune se njime i svime što je na njemu. I tko se zakune Hramom, kune se njime i Onim koji u njemu prebiva. I tko se zakune nebom, kune se prijestoljem Božjim i Onim koji na njemu sjedi.«


Razmišljanje

  • Zastat ću i poslušati ove oštre Isusove riječi upućene pismoznancima i farizejima. Slušam odlučnost u Njegovu glasu kada im govori: Jao vama! Uživljavam se u napetost atmosfere koja vlada između Isusa i „duhovnih lica”.
  • Isusova temperamentna reakcija na stav pun oholosti i površne religioznosti nosi u sebi vrlo važnu poruku. Slušat ću Isusov uzvik: Jao vama!, primjenjujući ga kao kriterij za propitivanja svoga vjerskog stava. Zamolit ću Isusa da mi da srce ponizno da mogu prihvaćati Njegove Riječi.
  • Jao legalistima! (rr. 13-14) Isus me upozorava da ne namećem drugima terete koje sam ne pokušavam i nisam u stanju nositi! Što mogu reći o svom stavu zahtijevanja od drugih? Približavam li druge Isusu?
  • Jao onima koji druge sablažnjavaju (r. 15). Isus ističe važnost moga kontakta s „malenima”, dakle onima koji Boga tek traže. Što mogu reći o transparentnosti svoga kršćanskog života? Jesam li možda bio uzrok da se izgubio „jedan od onih najmanjih”? Pomolit ću se za „male ne” koje je Bog postavio na moj životni put.
  • Jao bezdušnicima! (rr. 16-22) Isus mi ukazu je na opasnosti duhovne sljepoće uslijed koje se moje proživljavanje vjere može zaustaviti na izvanjskomu. Približavaju li me svakodnevne vjerske prakse i molitveni obrasci kojih se pridržavam Bogu? Što mogu reći o svom osobnom iskustvu Boga?
  • Pristupit ću Isusu i s Njim ću razgovarati, iskreno ću Ga zamoliti da štiti moje srce od prividne religioznosti, da moji izvanjski stavovi uvijek budu vjeran odraz onoga što je u mojoj nutrini. Ponovno ću Mu povjeriti svoj duhovni razvoj.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)