Sv. Augustin, biskup i crkveni naučitelj

Claudio Coello, Trijumf sv. Augustina, 1664.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Augustin, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: 2 Sol 3, 6-10. 16-18; Ps 127, 1-2. 4-5; Mt 23, 27-32.

Titular: Velika – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 23, 27-32)

„Sinovi ste ubojica proroka.“

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće. Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.«
»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Gradite grobnice prorocima i kitite spomenike pravednicima te govorite: ‘Da smo mi živjeli u dane otaca svojih, ne bismo bili njihovi sudionici u prolijevanju krvi proročke.’ Tako sami protiv sebe svjedočite da ste sinovi ubojica proroka. Dopunite samo mjeru otaca svojih!«


Razmišljanje

  • Pažljivo slušam Isusove oštre i odlučne riječi. Promatram Njegov gnjev, čujem Njegov povišen ton. Što mi želi reći ovim oštrim upozorenjima?
  • Zamolit ću Duha Svetog za pomoć da se iskreno otvorim prema svakom: Jao vama!, koje izgovara Isus. Smoći ću hrabrosti propitati se ne odnosi li se koje od njih i na mene, na moje srce i savjest?
  • Isus se ljuti na ljudsko licemjerje (rr. 27-28), raskrinkava stav ljudi koji se smatraju autoritetima, kojima je stalo samo do vanjskog dojma. Demaskira njihovu izvanjsku ispravnost i razotkriva njihove prljave živote.
  • Kako moje srce i um reagiraju na Isusove riječi? Osjećam li se prozvano, nemirno? Jesam li slobodan od nošenja maski, glumljenja, pretvaranja? Ima li nešto što skrivam?
  • Isusa ljute velike, isprazne geste, razmetljivost i „dovitljivi govori” (rr. 29-32). Riječi i djela otkrivaju istinu o srcu. Isusu sve ostaje dostupno i otkriveno.
  • Stat ću pred Isusa u svoj jednostavnosti srca. Prionut ću uz Njegovo Srce i zamoliti Ga da me razotkrije i oslobodi od svega što je u meni isprazno, tašto i neiskreno.
  • Usrdnom molitvom predat ću Mu svoj život ponavljajući: „Isuse, Ti me poznaješ do kraja. Uči me živjeti u istini!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)