Petak dvadeset i prvog tjedna kroz godinu

Peter von Cornelius: Mudre i lude djevice, 1813.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 1, 17-25; Ps 32, 1-2. 4-5. 10ab-11; Mt 25, 1-13.


Evanđelje dana (Mt 25, 1-13)

„Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja.«
»Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ‘Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ‘Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ‘Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’
»Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ‘Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ‘Zaista, kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!«


Razmišljanje

  • Osvijestit ću si da se moj život konstantno kreće u smjeru Vječnosti. Ta Vječnost će biti ili vječno prebivanje s Isusom Zaručnikom ili vječna odbačenost. To jasno potvrđuje sudbina djevica iz ove prispodobe (rr. 10-13).
  • Imam li na umu da moja angažiranost u izvršavanju svakodnevnih zadataka, obveze sukladne bračnom stanju i pozivu imaju tek relativnu, privremenu vrijednost? Jesam li u stanju sagledati svoj život iz perspektive Vječnosti? Pokušat ću to učiniti u ovom času. Koji se osjećaji bude u meni?
  • O ponoći nasta vika. (r. 6) Duboka noć simbolizira najmanje očekivan trenutak. Kada je sve savladao san, pojavio se Gospodar. Moj konačni susret s Gospodinom je nepredvidiv. On će nastupiti u trenutku moje smrti ili na kraju svijeta.
  • Nije dovoljno znati da će Gospodar doći. Samo znanje bez životne operativnosti i nastojanja beskorisno je poput svjetiljke bez ulja. Mobilizira li me promišljanje o konačnom susretu s Gospodinom da se duhovno pobrinem za sebe? Kako se manifestiraju moja budnost i brižnost?
  • Moj je život poput svjetiljke. Plamtjet će samo onoliko dugo koliko se budem brinuo za svoj duboki duhovni život. Nitko mi ne može dati ni „posuditi te krjeposti (rr. 8-9). Samo ja osobno mogu ih zaraditi. Osvijestit ću si to da će se moje duhovno bogatstvo ili ispraznost ukazati u svojoj punini kada Gospodin dođe, a to je samo pitanje vremena.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)